Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku

NETKY.SK • 7 Február 2014, 15:09 • 2 min
Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku

BRATISLAVA - Kontrolné orgány v Českej republike a vo Francúzsku nahlásili päť kozmetických výrobkov, ktoré obsahujú nebezpečné látky, vyskytnúť sa môžu aj na našom trhu.

slovakia

left justify in out

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Do systému RAPEX - rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky ich nahlásili kontrolné orgány v Českej republike a vo Francúzsku. Ide o päticu výrobok, ktoré sú určené na nechty, vyrovnávanie vlasov a na zosvetlenie pokožky. Je možné, že sa vyskytujú aj v Slovenskej republike. Ako ďalej agentúru SITA informoval hlavný hygienik SR Ivan Rovný, medzi nebezpečnou kozmetikou sú i dva prípravky na zosvetlenie pokožky. Oba obsahujú hydrochinón, ktorého prítomnosť v kozmetike na bielenie pokožky je v rozpore s európskymi nariadeniami.

Konkrétne ide o výrobok "Caro Light" na zosvetlenie pokožky značky Angel Cosmetics z Demokratickej republiky Kongo (Zair). Výrobok má 30 ml balenie vo forme oranžovej tuby s oranžovým vrchnákom a ide o lotion na bielenie pokožky s mrkvovým olejom. 

Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje aj na výrobok na modeláciu nechtov pre profesionálne použitie s názvom "LENZ 3000 SERIES Liquid, HIGH PERFORMANCE" od značky LENZ pochádzajúci z Kanady. Výrobok zabalený v bielej plastovej fľaši obsahuje methyl methacrylate (90,2 %). Látka môže podráždiť pokožku a nie je vhodné ju vdychovať. "Ústav pre hodnotenie rizík v Nemecku (BfR) prehodnotil uvedenú koncentráciu látky vo výrobku a došiel k záveru, že výrobok môže spôsobiť vážne poškodenie zdravia," uvádza sa v tlačovej správe, ktorú SITA poskytla hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. Zdraviu nebezpečný je aj UV gél na nechty nemeckého pôvodu "Celest Plus" značky Onglemod. V ružovom priehľadnom géle na nechty balenom v 15 ml plastovom obale zistili prítomnosť antimónu (18 ppm), ktorý je podľa európskych pravidiel v kozmetike zakázaný. Prekročenú povolenú koncentráciu (0,3%) konzervantu - formaldehydu obsahuje podľa hlásenia zo systému RAPEX výrobok na vyrovnávanie vlasov pre profesionálne použitie "Hair Go Straight - COCO" od značky Hair Go Straight z USA. Výrobok v podobe ružovo-béžovej tekutiny je balený v 1 000 ml priesvitnej plastovej fľaši. Výrobok bol tiež nesprávne označený, chýbala na ňom adresa zodpovednej osoby a návod na použitie v jazyku štátu, kde sa predával. 

Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webstránke Európskej komisie, konkrétne na: https://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/alerts/main/index.cfm?event=main.listNotifications.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies