Minister zdravotníctva žaluje portál Bádateľ.sk, ktorý nabádal verejnosť k nedodržiavaniu protiepidemiologických nariadení

NETKY.SK • 8 Január 2021, 06:52 • 2 min
Minister zdravotníctva žaluje portál Bádateľ.sk, ktorý nabádal verejnosť k nedodržiavaniu protiepidemiologických nariadení

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informácie zverejnené na webovom portály Badatel.sk sú zavádzajúce a nepodložené na faktoch a overených informáciách. Zároveň burcujú verejnosť k tomu, aby nerešpektovala vládou prijaté protiepidemiologické nariadenia, ktoré majú zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19.

 

Taktiež spochybňuje očkovanieúčinnosť vakcín. Informovalo o tom tlačové oddelenie Ministerstva zdravotníctva SR.

 

Portál šíri poplašné správy

„Ministerstvo zdravotníctva zastáva názor, že takéto správy môžu vyvolať vážnu obavu, znepokojenie u obyvateľstva, pretože sú v rozpore so skutočnosťami, bez odborných a vedeckých podkladov. Ministerstvo zdravotníctva ako ústredný štátny orgán, ktorý určuje zásadné priority a smery štátnej zdravotnej politiky na úseku verejného zdravia, považuje obsah niektorých príspevkov za nepravdivý a nezodpovedný,“ vysvetlil rezort zdravotníctva.

 

img

 

„V súvislosti s trestným oznámením, ktoré som podal na portál Bádateľ za šírenie poplašnej správy, bolo dnes vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začaté trestné stíhanie vo veci prečinu šírenie poplašnej správy podľa § 361 ods. 1, ods. 2 Trestného zákona,“ napísal Marek Krajčí na sociálnej sieti Facebook.

 

 

Zároveň zdôraznil, že portál Bádateľ patrí k dlhodobým a pravidelným šíriteľom zdravotníckych hoaxov a konšpiračných teórií, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí.

 

Príklady článkov z portálu Bádateľ, ktoré ministerstvo spomína v trestnom oznámení:

  • "Čo môžete urobiť ako rodič, ak nesúhlasíte s nosením rúšok v triedach"
  • "Keby ste tušili, ako odoberajú orgány, nikdy by ste nesúhlasili byť darcom"
  • "Štúdia dokázala, že vakcína proti koronavírusu nebude nikdy fungovať"
  • "Štúdia odhalila, že očkovanie proti chrípke je podvod. Vakcinačný priemysel v panike"
  • "Môžu 5G siete blokovať okysličenie krvi a tým zvyšovať úmrtnosť na COVID-19?"
  • "Vakcínami sa budú zberať biometrické údaje: Veľký brat sa spája s Big Pharmou"

 

„Facebooková stránka Bádateľa je v posledných týždňoch neaktívna/nedostupná (na webe je však Bádateľ stále aktívny). Novinárovi Filipovi Struhárikovi z Denníka N Facebook poprel, že by stránku zrušili oni. Nevieme, či sa v budúcnosti facebooková stránka Bádateľa alebo nejaká jej varianta opäť neobjaví,“ ozrejmil v statuse Krajčí.

 

img

 

Podľa prieskumu o dezinformáciách o zdraví, ktorý realizovalo Ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom svojej behaviorálnej jednotky BEET medzi lekármi a lekárkami, až 35% lekárov sa vo svojej praxi stretáva s tým, že ich pacienti odmietajú liečbu alebo lekárske pokyny kvôli dezinformáciám, ktorým uverili.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies