Američania stavajú vojenskú základňu na Ukrajine, Rusko situáciu monitoruje

NETKY.SK • 11 Júl 2019, 09:15 • 2 min
Američania stavajú vojenskú základňu na Ukrajine, Rusko situáciu monitoruje

Spojené štáty stratili možnosť rozmiestniť vojenské základne na Kryme a rozhodli sa usadiť v neďalekom Ochakove a Nikolaeve, v blízkosti polostrova. Ruská prieskumná služba monitoruje situáciu, ale aj čínski vojenskí experti sú presvedčení, že americká armáda začala modernizovať staré základne na území Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Ide predovšetkým o mesto Ochakov, alebo skôr o letisko, ktoré sa tam nachádza, a blízkosť námornej základne. Ukázalo sa, že odborníci zo 133. stavebného námorníctva Spojených štátov tam pracujú na rekonštrukcii dráhy, ktorá je schopná prijímať ťažké bombardéry.

 

Plány USA na Kryme boli naozaj veľmi odvážne. Celý maidanovský hluk v roku 2014, sľuby s európskou integráciou a vstupom Ukrajiny do NATO, boli spojené iba s Krymom. Američania dúfali, že sa na polostrove usídlia s jediným konkrétnym cieľom – umiestniť tu svoj systém protiraketovej obrany a zároveň aj systém protivzdušnej obrany Patriot, ktorý bude kontrolovať nielen vzdušný priestor južného Ruska, ale aj blokovať všetky ruské balistické rakety na rozsiahlom území. Svoje plány ani neskrývali.

 

Krym nie náhodne porovnávajú s dopravcom vojenských lietadiel - z územia polostrova sú kontrolované územia všetkých krajín čiernomorskej pobrežia. Turecko, Bulharsko, Rumunsko, Gruzínsko, Ukrajina, Rusko. Ale teraz už Rusko kontroluje celý tento priestor a obnovilo aj status quo na Kryme.

 

Apríl 2014 bol v plánoch americkej armády uvedený ako čas začiatku usporiadania na Kryme. Mysleli si, že táto otázka už bola vyriešená. Ale všetky karty im zmietlo referendum a 18. marca sa Krym opäť stal Ruskom, kde už „hostí“ zo zámoria nikto nečakal. Samotní Američania potom uznali, že Rusi ich porazili vo všetkých ohľadoch. Je pravdepodobné, že sa teraz chystajú nahradiť svoj neúspešný krymský sen v Ochakove – budujú tu novú vojenskú základňu.

 

Plány NATO rozmiestniť svoje základne na Kryme boli oznámené už začiatkom 90. rokov. Američania všetkými možnými spôsobmi udobrovali Kyjev a zapájali ho do spoločných cvičení, ako na pevnine, tak aj na mori.

 

Teraz sa americká armáda "udomácňuje" v Ochakove. To je pre Rusko nepríjemné, ale treba si uvedomiť, že Čiernomorská flotila ruského námorníctva, sily a zariadenia VKS, protivzdušná obrana nachádzajúca sa na Kryme sú pripravené na príchod amerických „hostí“. Taktiež je v platnosti dohovor Montreux, podľa ktorého sa tu môžu zdržiavať lode krajín, ktoré nie sú súčasťou povodia Čierneho mora, dlhšie ako 21 dní.    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies