Únia sa zhodla na prelomovej smernici, zlepší podmienky zamestnancov platforiem

NETKY.SK • 16 December 2023, 12:30 • 2 min
Únia sa zhodla na prelomovej smernici, zlepší podmienky zamestnancov platforiem

Cieľom smernice je zabezpečiť správnu klasifikáciu zamestnaneckého postavenia ľudí, ktorí vykonávajú prácu pre digitálne platformy. Rovnako zavádza vôbec prvé pravidlá Únie, ktoré sa týkajú riadenia algoritmov a používania umelej inteligencie na pracovisku.

slovakia

left justify in out

Európska komisia privítala politickú dohodu dosiahnutú v stredu (13. decembra) medzi Európskym parlamentom a členskými štátmi EÚ o smernici o zlepšení pracovných podmienok na prácu pre digitálne platformy.

 

„Nebudem preháňať, keď poviem, že je to historická dohoda. Po prvý raz sme predstavili právny rámec pre sociálne práva miliónov pracovníkov v Európe, ktorí sú vystavení najväčšej neistote,“ povedala novinárom spravodajkyňa Európskeho parlamentu, talianska europoslankyňa Elisabetta Gualminiová.

 

Komisia predstavila smernicu už v decembri 2021. Podľa jej analýzy z daného roku existuje viac ako 500 aktívnych digitálnych pracovných platforiem a tento sektor zamestnáva viac ako 28 miliónov ľudí. Do roku 2025 by to malo byť 43 miliónov.


Predpoklad pracovnoprávneho vzťahu pre živnostníkov

V súčasnosti môže byť najmenej 5,5 milióna osôb vykonávajúcich prácu pre platformy nesprávne klasifikovaných ako samostatne zárobkovo činné osoby (falošná samostatná zárobková činnosť) a chýbajú im dôležité pracovné práva a práva na sociálnu ochranu.

 

Nové pravidlá zavádzajú predpoklad pracovnoprávneho vzťahu, ktorý sa spustí, keď sú prítomné dva zo zoznamu piatich indikátorov kontroly. Tento zoznam môžu členské štáty rozšíriť o ďalšie položky. Predpoklad môže požadovať pracovník, jeho zástupcovia a príslušné orgány z vlastnej iniciatívy.

 

V súčasnosti osoby, ktoré vykonávajú prácu pre platformy, nemajú prístup k informáciám o tom, ako fungujú algoritmy a ako ich správanie ovplyvňuje rozhodnutia prijímané automatizovanými systémami. Vďaka novým pravidlám budú platformy poskytovať tieto informácie pracovníkom a ich zástupcom.

 

Vďaka novým pravidlám bude platformám zakázané prijímať bez ľudského dohľadu určité dôležité rozhodnutia, ako je ukončenie pracovného pomeru či rozhodnutie o zrušení účtu a zabezpečujú aj väčší ľudský dohľad nad rozhodnutiami systémov, ktoré priamo ovplyvňujú osoby vykonávajúce prácu pre platformy.

Lepšia ochrana osobných údajov

Nové pravidlá zakážu platformám spracúvať určité typy osobných údajov, ako sú osobné presvedčenia, súkromné výmeny názorov s kolegami alebo dôvody, prečo pracovník nie je v práci. V oblasti ochrany údajov smernica zavádza viac ochranných pravidiel.

 

Platformy budú musieť odovzdávať informácie o samostatne zárobkovo činných osobách, ktoré zamestnávajú, príslušným vnútroštátnym orgánom a zástupcom pracujúcich osôb ako sú napríklad odbory.

 

Podľa nového zákona nebude možné, aby platforma obchádzala pravidlá využívaním sprostredkovateľov, čiže keď pracovníci majú priamy zmluvný vzťah s inou stranou, ako je príslušná digitálna platforma.

 

Dohodnuté znenie smernice ešte musia formálne prijať poslanci EP aj ministri členských krajín, aby smernica nadobudla platnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: EurActiv, Foto: EurActiv / TaylorHerring / Flickr (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies