Únia miest Slovenska chce nové rozdelenie kompetencií medzi samosprávou a štátom

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 17:31 • 2 min
Únia miest Slovenska chce nové rozdelenie kompetencií medzi samosprávou a štátom

BRATISLAVA – Pokračovanie reformy verejnej správy je hlavné posolstvo piatkového 29. Snemu Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorý sa konal v Bratislave. Dvadsaťjeden zástupcov z 31 členských miest schválilo uznesenie, v ktorom je aj bod týkajúci sa tohto záujmu.

slovakia

left justify in out

Úvodným podkladom na širokú diskusiu všetkých kompetentných inštitúcií je prijatý pozičný dokument Viktora Nižňanského s názvom Silné mestá silný štát.

 

"Fungujúcu územnú samosprávu máme 28 rokov a to je čas na analytické zhodnotenie uplynulého obdobia a prijatie nových efektívnejších zmien. Doba pokročila a Únia chce urobiť ďalší krok, podobne ako v roku 1996, keď prezentovala víziu župného modelu. Téme decentralizácie sa vláda ani parlament veľmi nevenujú, preto sme pripravili tento dokument ako základ pokračovania reformy," zdôvodnil pre médiá generálny sekretár ÚMS Milan Galanda.

 

Podľa neho sa ukázalo, že prerozdelenie kompetencií medzi obce, mestá, vyššie územné celky (VÚC) a štát je nekonečný príbeh. Preto je potrebné to ekonomický aj celkove zanalyzovať, vyhodnotiť a kompetencie nanovo rozdeliť aj s potrebnými financiami.

 

"O tomto dokumente budeme diskutovať aj v našich radoch. Chceme spolupracovať so Združením miest a obcí Slovenska, VÚC aj štátnymi inštitúciami. Jeho konečnú podobu budeme prezentovať o rok," dodal Galanda.

 

Aj podľa prvej viceprezidentky ÚMS a primátorky Prešova Andrey Turčanovej je potrebný apel na vládu SR, aby pokračovala v intenzívnom dialógu na dobudovaní verejnej správy aj pri príprave realizácie komunálnej reformy.

 

Okrem hodnotenia činnosti a ďalších bodov tradičného programu sa účastníci snemu zaoberali aj rozvojom mestských regiónov, financovaním miest a sociálnych služieb. Tiež novembrovými komunálnymi voľbami, súťažou Zlatý erb či zákonom o údržbe chodníkov, ktorý chcú novelizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies