Poslanci schválili rozšírenie dotácií na nájomné. Kto sa môže o peniaze uchádzať?

NETKY.SK • 1 December 2020, 12:24 • 2 min
Poslanci schválili rozšírenie dotácií na nájomné. Kto sa môže o peniaze uchádzať?

BRATISLAVA - Dotácie na nájomné budú môcť získať aj podnikatelia zasiahnutí druhou vlnou pandémie koronavírusu. Poslanci v utorok schválili novelu zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR.

slovakia

left justify in out

Plénum Národnej rady o legislatíve rokovalo v skrátenom režime. Rezort hospodárstva touto novelou rozširuje okruh žiadateľov, ktorí sa môžu o dotácie uchádzať. Kým doteraz bol jednou z podmienok získania dotácie vznik nájomného vzťahu pred 1. februárom 2020, po novom sa tento dátum vzniku nájomnej zmluvy posúva na 1. augusta 2020.

 

Novelu musí podpísať prezidentka
Zároveň sa rozširuje podmienka zo zatvorenej prevádzky na obmedzenú. "Inými slovami, kým v prvej vlne mohli dotáciu získať prevádzky, ktoré boli rozhodnutiami štátu zatvorené, teraz budú môcť získať peniaze aj tie, ktoré boli obmedzené, napríklad aj zákazom pohybu občanov na základe uznesenia vlády," vysvetľuje rezort.

 

img

 

Prevádzky, ktoré zasiahla druhá vlna pandémie, budú môcť žiadať o dotácie na nájomné za obdobie sťaženého užívania, ktoré spôsobili prijaté epidemiologické opatrenia. Ak novelu podpíše prezidentka, o dotácie bude možné žiadať od 15. decembra tohto roka.

 

Prečítajte si tiež: Dobré správy pre podnikateľov. O dotáciu na nájomné je možné uchádzať sa aj za mesiac september

 

Podpora sa dostane k širšiemu spektru ľudí
Na rokovaní výborov sa novela rozšírila aj o dotácie na kompenzáciu škôd, ktoré vznikli ako priame alebo nepriame následky mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu.

 

img

 

Rezort to zdôvodnil tým, aby sa podpora a pomoc dostala na základe vyhlásenej výzvy čo najširšiemu okruhu osôb. Pre podnikateľov platí, že žiadosti o dotáciu budú predkladať v listinnej podobe alebo elektronicky prostredníctvom na to určeného formulára. Ten bude zverejnený priamo na stránke MH SR.  K žiadosti je potrebné prikladať doklady preukazujúce výšku škody .

Podnikatelia zasiahnutí prvou vlnou pandémie koronavírusu mohli štát žiadať o poskytnutie dotácie na nájomné do konca novembra.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR Celoplošné opatrenia značne poškodia firmy, niektoré pravdepodobne zaniknú, tvrdí Oravec



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona