Maturitné skúšky sa uskutočnia, s prípravou študentom pomôže manuál

NETKY.SK • 7 Marec 2022, 12:08 • 2 min
Maturitné skúšky sa uskutočnia, s prípravou študentom pomôže manuál

BRATISLAVA – Maturity 2022 sa uskutočnia, otázky na ústnu maturitu upravujú školy s ohľadom na dištančnú výučbu. S ich prípravou pomôže študentom Manuál spokojného maturanta, ktorý pripravila Aliancia stredoškolákov.

slovakia

left justify in out

V pondelok to počas tlačovej konferencie uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Jednou zo zmien je, že časová dotácia pre externú časť a písomnú formu internej časti maturitnej skúšky sa predlžuje oproti minulým rokom o 15 minút na každý predmet.

 

Maturitná skúška pozostáva z písomného testu z vyučovacieho jazyka, cudzieho jazyka a matematiky, zo slohu a z ústnej alebo praktickej časti. Štandardizovaný test a sloh budú maturanti písať od 15. do 18. marca. Náhradný termín je naplánovaný od 5. do 8. apríla a opravný termín od 5. do 8. septembra.

 

„Na úspešnosť v štandardizovanom teste musí žiak dosiahnuť viac ako 33 %,“ povedal minister školstva. Ako doplnil, na úspešnosť v slohu musí žiak dosiahnuť viac ako 25 %. Vzorové testy pre jednotlivé predmety z uplynulých rokov nájdu žiaci na webovom sídle Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania na Slovensku.

 

img

 

„Maturitné testy použité v roku 2022 boli pripravené s ohľadom na dištančné vzdelávanie. Testy zo slovenského jazyka a literatúry oproti predošlým rokom zostavovalo viac odborníkov a kontrolovalo ich 15 recenzentov, oproti bežnému počtu štyroch či piatich. Navyše testy posudzovali aj učitelia stredných škôl s ohľadom na dištančné vzdelávanie. Tí sa zhodli, že testy sú vhodné a môžu byť zadané maturantom v tomto školskom roku,“ priblížil šéf rezortu školstva. Recenzenti mali podľa slov ministerstva za úlohu v testoch eliminovať nejednoznačné otázky. Učitelia zo stredných škôl zas posudzovali, či sú testy vhodné vzhľadom na dištančné vzdelávanie. Recenzenti aj učitelia sa zhodli a odporučili testy zadať maturantom v školskom roku 2021/2022.

 

Takzvaná ústna maturita a praktická maturita sa uskutoční od 23. mája do 10. júna, pričom presné termíny školám určia regionálne úrady školskej správy. Náhradný termín pripadá na september 2022 a opravný termín na február 2023. V prípade potreby ministerstvo školstva určí dodatočný náhradný termín do konca školského roka.

 

img

 

„Od augusta sme intenzívne komunikovali so strednými školami, so zriaďovateľmi aj riaditeľmi. Riaditelia aj učitelia sa zhodli, že poznajú vedomosti aj schopnosti svojich žiakov, sú si vedomí dištančného vzdelávania a budú zohľadňovať tento fakt aj pri maturitných skúškach,“ uviedol minister školstva. S prípravami pomôže maturantom aj Manuál spokojného maturanta. Ide o interaktívny dokument, ktorý zhromažďuje rôzne materiály, ktoré pomôžu pri príprave na maturitu. Medzi nimi nájdu žiaci aj youtubové kanály, podcasty, online platformy či vzorové testy, ktoré si môžu maturanti vyskúšať.

 

Riaditeľ bratislavského gymnázia Ladislava Sáru a zástupca asociácie štátnych gymnázií Pavel Sadloň uviedol, že vítajú, že sa tradičné maturitné skúšky uskutočnia. „Sme pripravení skúšať žiakov to, čo sme ich naučili,“ povedal Sadloň. Maturant Patrik Struk z Aliancie stredoškolákov uviedol, že tohtoročné maturitné skúšky budú náročné, ale zvládnuteľné. Chod maturitných skúšok bude zabezpečený v súlade s aktuálnymi protiepidemickými opatreniami. V čase maturít ministerstvo školstva odporúča vzdelávať ostatné ročníky dištančnou formou. Šéf rezortu školstva dodal, že v pondelok 14. marca sa bude zisťovať pozitivita medzi maturantmi.

 

Možno vás zaujme: Hotelieri sú pripravení naďalej pomáhať, žiadajú však vládu o jasný plán



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies