Na polnočné omše na Vianoce platí výnimka zo zákazu vychádzania

NETKY.SK • 24 December 2021, 10:45 • 2 min
Na polnočné omše na Vianoce platí výnimka zo zákazu vychádzania

Od 17. decembra v čase od 20:00 do 5:00 platí zákaz vychádzania. Vianoce však priniesli výnimku, ktorá vyplýva z uznesenia vlády SR zo 14. decembra.

slovakia

left justify in out

Výnimka zo zákazu vychádzania sa vzťahuje na polnočné sväté omše. „Obmedzenie zákazu vychádzania sa nevzťahuje na cestu na bohoslužbu, na cestu na účel účasti na bohoslužbe alebo na náboženskom úkone, ak ide o osobu, ktorá sa považuje za osobu v režime očkovaná alebo prekonala ochorenie COVID-19 podľa opatrenia pri ohrození verejného zdravia nariadeného Úradom verejného zdravotníctva SR, a na cestu späť," priblížila na svojom webe Konferencia biskupov Slovenska.

 

img

 

Neodmysliteľnou súčasťou Štedrého večera v rímskokatolíckych kostoloch sú polnočné omše. Spievajú sa počas nich slovenské koledy a vianočné piesne vrátane svetoznámej rakúskej melódie Tichá noc, svätá noc, ktorú skomponoval v roku 1818 organista Franz Xaver Gruber v malej rakúskej dedinke. Na mnohých miestach sa konajú aj tzv. skoršie "polnočné omše", napríklad už o 22:00, na ktorých sa zúčastňujú rodiny s deťmi a starší ľudia. V kostoloch a domácnostiach veriacich nechýbajú betlehemy a vyzdobené a rozžiarené vianočné stromčeky.

 

img

 

Tohtoročné slávenie Vianoc poznačila, podobne ako vlani, pandémia nového koronavírusu. Počas konania bohoslužieb musí byť obmedzená kapacita v kostoloch.

 

Prečítajte si: ROZHOVOR s kazateľom Ľubošom Tagajom: O tom, čo je na Vianoce nebezpečné, čo ľuďom chýba a o pravom zázraku

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies