UNESCO: Islamský štát plieni sýrske pamiatky v masovom rozsahu

NETKY.SK • 16 September 2015, 15:26 • 2 min
UNESCO: Islamský štát plieni sýrske pamiatky v masovom rozsahu

SOFIA - Zábery z družíc ukazujú, že extrémistická skupina Islamský štát (IS) v obsadených častiach Sýrie systematicky plieni kultúrne pamiatky. Vyhlásila to dnes generálna riaditeľka Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Irina Bokovová, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Ilegálne vykopávky a masové drancovanie naberajú priemyselný rozmer," povedala Bokovová počas vystúpenia v bulharskej Sofii. Na satelitných záberoch historických lokalít v Sýrii podľa nej vidieť "tisíce jám".

 

Militanti z IS už v Sýrii zničili viacero starobylých chrámov a vyhlasujú, že v ničení pamiatok budú pokračovať. Predpokladá sa, že historické artefakty taktiež rozpredávajú zahraničným záujemcom, čím získavajú prostriedky na financovanie svojich aktivít.

 

Súčasťou stratégie IS je podľa Bokovovej zničiť "minulosť, prítomnosť a budúcnosť" kultúrneho dedičstva regiónu, ktorý je označovaný za kolísku civilizácie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies