UNAS chce rokovať o troch hlavných požiadavkách o mýte

NETKY.SK • 19 Február 2014, 17:25 • 2 min
UNAS chce rokovať o troch hlavných požiadavkách o mýte

BRATISLAVA - Predseda Únie autodopravcov Slovenska Milan Laurinec tvrdí, že ak ministerstvo dopravy nebude ochotné akceptovať ich požiadavky, tak pôjdu do štrajku.

slovakia

left justify in out

Zástupcovia Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) budú vo štvrtok popoludní na ministerstve dopravy rokovať o svojich požiadavkách na zmiernenie dopadov zmien v mýtnom systéme. Predseda UNAS-u Milan Laurinec v stredu informoval agentúru SITA, že so zástupcami rezortu dopravy budú rokovať o troch hlavných zo sedemnástich požiadaviek, pričom ostatné v súčasnosti neriešia. "Ak nám tieto požiadavky nebudú ochotní akceptovať, pôjdeme do štrajku," uviedol Laurinec.

 

UNAS napríklad žiada znížiť dĺžku spoplatnených ciest I. triedy o 1 199 kilometrov a preklasifikovať 550 kilometrov ciest I. triedy súbežných s diaľnicami a rýchlostnými cestami. Zároveň je za zrušenie platenia mýta v intravilánoch obcí a miest a proti monitoringu pohybu nákladnej dopravy na krajských cestách II. a III. triedy, na ktorých je zatiaľ nulová sadzba mýta. 

 

Minister dopravy Ján Počiatek v stredu vyhlásil, že s autodopravcami budú o mýte určite ďalej rokovať. Tak ako vlani, keď diskutovali s autodopravcami a samosprávnymi krajmi o zavedení rozsiahlych zmien v mýtnom systéme, ktoré platia od začiatku tohto roka. "Uvidíme, ako ďaleko sa vieme dostať v ústupkoch. Niektoré ich predstavy sú úplne radikálne a niektoré sú možno aj na zamyslenie, ale nechcem predbiehať výsledok rokovania," povedal Počiatek. 

 

Šéf rezortu dopravy pripomenul, že sa snažili nájsť kompromis medzi požiadavkami samospráv a autodopravcov. "Stále je to o ochrane ciest a hlavne obyvateľstva," povedal Počiatek. Veľké množstvá kamiónov podľa neho spôsobujú značné komplikácie v obciach. Samosprávy pritom pôvodne chceli úplne zakázať jazdy ťažkých automobilov na cestách II. a III. triedy. Minister dopravy si myslí, že hrozenie štrajkom zaváňa tým, že niekto chce spolitizovať situáciu pred prezidentskými voľbami. 

 

Počiatek povedal, že ambíciou ministerstva dopravy nebolo viac vybrať na mýte. "Keď sa ukáže, že v niektorých položkách vyberáme viac, než sme očakávali, sme ochotní to vrátiť naspäť do systému. O tom bude aj to rokovanie," uviedol. Za jednu z možností označil zníženie spoplatnených úsekov v intravilánoch miest a obcí len na úseky cez Bratislavu a Košice. "Zásadne som proti tomu, aby sa znižovali pokuty. Nevidím vôbec dôvod, prečo by sme mali znížiť pokuty, keď sa jasne ukázalo, že znížením pokút narástol počet priestupkov," dodal Počiatek s tým, že v tom neustúpia. Podľa neho v prvom rade treba dodržiavať predpisy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies