Úmrtie Milana Lučanského väzňom poriadne zamiešalo karty. Prichádza novela zákona!

NETKY.SK • 30 September 2021, 11:46 • 2 min
Úmrtie Milana Lučanského väzňom poriadne zamiešalo karty. Prichádza novela zákona!

BRATISLAVA - Udalosti posledných mesiacov, týkajúce sa úmrtia Milana Lučanského, či zdravotného stavu Moniky Jankovskej, zrejme výrazne ovplyvnili názory ministerstva spravodlivosti. Rezort začal riešiť humánnejšie podmienky väzby.

slovakia

left justify in out

img

 

Rezort spravodlivosti pripravuje novelu zákona o výkone väzby, ktorá by mala priniesť humánnejšie podmienky pre osoby vo výkone väzby.

 

Možno vás zaujme: Záhada okolo Milana Lučanského? Prečo telo po čase vykopali a spopolnili?

 

Častejšie telefonovanie

Po vstupe novely do platnosti by malo byť telefonovanie obvineným umožnené častejšie než teraz. Obvinený má  podľa súčasnej právnej úpravy právo telefonovať dvakrát mesačne minimálne 20 minút. Po vstupe novely do platnosti by malo byť telefonovanie obvineným umožnené štyrikrát do mesiaca po dobu minimálne 30 minút. Toto právo by orgány činné v trestnom konaní (OČTK) obmedzili iba vo výnimočných prípadoch, obvinení v kolúznej väzbe by po prijatí novely zákona mali možnosť telefonovať s blízkymi osobami. 

 

img

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Vladimír Pčolinský odkrýva doteraz neznáme dôkazy, ktoré mu otvorili cestu do normálneho života

 

Prijímanie dlhších návštev

Väzobne stíhaní by mohli častejšie telefonovať a taktiež prijímať dlhšie návštevy. Podľa súčasnej právnej úpravy má obvinený právo prijať návštevu minimálne raz za kalendárny mesiac v trvaní najmenej dvoch hodín. "Po novom navrhujeme rozšíriť možnosti kontaktu obvinených s maloletými deťmi o jednu hodinu formou videonávštevy a súčasne nárok na dvojhodinovú návštevu by bolo možné rozdeliť na jednu hodinu kontaktnej návštevy a jednu hodinu videonávštevy," spresnil hovorca Bubla.

 

V prípade kolúznej väzby by platilo rovnaké pravidlo ako pri telefonovaní. "Ak sa orgán činný v trestnom konaní alebo súd, ktorý si vyhradil prítomnosť na návšteve blízkej osoby, na návštevu nedostaví, návšteva sa uskutoční bez jeho prítomnosti," navrhuje ministerstvo.

 

Prečítajte si: Vláda schválila zmenu kolúznej väzby tak, ako ho navrhla ministerka spravodlivosti

 

Právo obmedziť návštevy pri kolúznej väzbe by OČTK mali iba v prípade, že blízka osoba je stíhaná v tej istej trestnej veci alebo u obvineného už bola preukázaná koluzivita.

 

Zmena v umiestnení na samotke

Umiestnenie v samostatnej cele by mohlo byť dočasne prerušené v prípade, ak väzenský lekár zistí vážne ohrozenie zdravia obvineného, najmä samovražedné sklony. "V prípade rozhodnutia orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu sa oprávnenie na individuálne ubytovanie zužuje len na obvinených v kolúznej väzbe, teda na prípady, keď je nevyhnutné eliminovať riziko marenia objasňovaných skutočností cez spoluubytovaných obvinených," zdôraznil Bubla.

 

img

 

Ak by zdravotný stav neumožňoval obvinenému komunikovať s okolím, rezort navrhuje, aby ústav mohol informovať blízku osobu. "Nová úprava tak reaguje na prípady, keď vzhľadom na vážny zdravotný stav obvineného z dôvodu ochorenia alebo úrazu nie je možná jeho komunikácia s okolím. V takomto prípade sa dohľadajú a informujú blízke osoby obvineného, a to aj bez jeho výslovnej žiadosti," dodal.

 

V prípade, že sa nachádza obvinený na ubytovacej ploche, ktorej rozmer je pod zákonom určenou minimálnou hranicou, ako kompenzačné opatrenie by mohlo byť umožnenie dennej vychádzky dlhšej ako jedna hodina.




 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies