Umelec Pavlenskij zverejnil šteklivé video vysokopostaveného politika

NETKY.SK • 17 Február 2020, 10:54 • 2 min
Umelec Pavlenskij zverejnil šteklivé video vysokopostaveného politika

Francúzska polícia v nedeľu zatkla kontroverzného ruského umelca Pjotra Pavlenskijho. Ten stál za tohtotýždňovým zverejnením intímneho videa, na ktorom sa oddáva sexu vysokopostavený francúzsky politik, blízky človek prezidenta Macrona a bývalý hovorca vlády Benjamin Griveaux.

slovakia

left justify in out

Jedna z veľkých nádejí francúzskej politiky, Benjamin Griveaux, v politike skončil predčasne. Po zverejnení videa v piatok odstúpil z boja o post starostu Paríža, v ktorom mal doteraz veľké šance uspieť. Ako však uvádzajú francúzske médiá, Pavlenského formálne nezatkli za zverejnenie tohto videa, ale v súvislosti s jeho údajným vyčíňaním v Paríži počas poslednej silvestrovskej noci, keď sa mal podľa polície dopustiť "zámerného násilia s použitím zbrane".

 

Aký bol Pavlenskijho zámer?
Čo sa týka samotného videa, Pavlenskij ho podľa vlastných slov zverejnil preto, lebo podľa neho odhaľuje neúprimnosť francúzskych politikov.

 

img

Benjamin Griveaux

 

Reakcia politického spektra

Zverejnenie intímneho videa odsúdili politici naprieč celým francúzskym politickým spektrom. Súčasná starostka Paríža Anne Hidalgo vyhlásila, že súkromie treba rešpektovať, bez ohľadu na to, či ide o politika, alebo kohokoľvek iného. Ľavicový politik Jean-Luc Mélenchon označil zverejnenie videa za "strašné", líderka nacionalistického Národného zhromaždenia Marine Le Penová zas vyhlásila, že Griveaux sa po jeho zverejnení nemal vzdať súboja o post parížskeho starostu.

 

Kto je Pjotr Pavlenskij?
Kontroverzný ruský umelec Pavlenskij sa stal známym okrem iného tým, že v roku 2015 podpálil vstupné dvere do moskovskej centrály ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), za čo si odsedel v ruskom väzení šesť mesiacov. Na protest proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina si v minulosti okrem iného tiež zošil pery či pribil sa nahý o zem na moskovskom Červenom námestí.

 

img

 

Do Francúzska utiekol po obvinení zo znásilnenia
Do Francúzska ušiel po tom, ako ho ruské orgány začiatkom roka 2017 obvinili zo znásilnenia. Umelec popiera, že by sa takéhoto činu dopustil. Ako však vidno, ani vo Francúzsku nie je núdza o bizarné udalosti viažuce sa k Pavlenskijmu. Zverejnenie videa, na ktorom súloží francúzsky politik, pritom nie je zďaleka prvou takouto udalosťou. V októbri 2017 napríklad Pavlenskij podpálil pobočku francúzskej centrálnej banky Banque de France v Paríži, čím chcel podľa vlastných slov protestovať proti "diktatúre bankárov".

 

img

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies