Umelá inteligencia a nahrádzanie ľudskej práce. Ktoré profesie sú "v bezpečí"?

NETKY.SK • 19 Júl 2023, 20:30 • 2 min
Umelá inteligencia a nahrádzanie ľudskej práce. Ktoré profesie sú "v bezpečí"?

Uprostred diskusií o tom, že umelá inteligencia nahrádza zamestnancov, odborníci tvrdia, že existujú určité profesie, ktoré sa počítačmi nahradiť nedajú. Zatiaľ.

slovakia

left justify in out

Hrozba, že ľudí nahradia nové stroje a technológie, je prítomná od začiatku priemyselnej revolúcie. Či už to boli mechanizované tkáčske stroje alebo mikročipy, výdobytky moderného sveta sa snažia zmocniť ľudských pracovných miest. Z väčšej časti zvíťazili ľudia. V súčasnosti s všadeprítomnou umelou inteligenciou sa táto hrozba stáva čoraz reálnejšou a roboti skutočne zastávajú niektoré profesie, minimálne ich časť. 

 

V správe od Goldman Sachs z marca 2023 sa odhaduje, že umelá inteligencia schopná generovať obsah by mohla vykonávať až štvrtinu ľudskej práce. V správe sa taktiež uvádza, že automatizáciou by mohlo v Európskej únii a USA zaniknúť až 300 miliónov pracovných miest. Našťastie, nie sú všetky správy negatívne. Odborníci upozorňujú, že stále existujú veci, ktoré umelá inteligencia nie je schopná vykonávať. Sú to úlohy, ktoré zahŕňajú zreteľne ľudské vlastnosti, ako je emocionálna inteligencia a "čítanie medzi riadkami".

"Myslím si, že vo všeobecnosti existujú tri kategórie, ktoré budú v blízkej budúcnosti relatívne chránené pred umelou inteligenciou," hovorí autor knihy "Roboti nastupujú - Automatizácia, umelá inteligencia a hrozba budúcnosti bez práce" Martin Ford. "Do prvej kategórie patria profesie, ktoré sú ozaj kreatívne, kde nerobíte konvenčnú prácu, ale prichádzate s novými nápadmi a budujete niečo nové," dodal. To ale nevyhnutne neznamená, že všetky profesie, ktoré považujeme za kreatívne, sú v bezpečí. V skutočnosti práca grafického dizajnéra a celkovo úlohy súvisiace s vizuálnym umením sú medzi prvými, ktoré postupne nahrádza umelá inteligencia. "Vo vede, medicíne a práve... ľudia, ktorých úlohou je vymýšľať novú právnu alebo obchodnú stratégiu. Myslím si, že v týchto oblastiach bude aj naďalej miesto pre ľudí," vysvetlil Ford. 

Druhou kategóriou sú zamestnania, ktoré si vyžadujú kultivované a rafinované medziľudské vzťahy. Patria medzi ne zdravotné sestry, obchodní konzultanti či investigatívni novinári. Toto sú práce, "kde je potrebné veľmi hlboké pochopenie ľudí. Myslím, že potrvá dlho, kým bude AI schopná interagovať spôsobmi, ktoré skutočne budujú vzťahy," hovorí. 

Treťou "bezpečnou zónou" sú zamestnania, ktoré vyžadujú mobilitu, obratnosť a schopnosť riešiť problémy v nepredvídateľných prostrediach. Do tejto kategórie patria najmä remeslá ako elektrikári, inštalatéri, zvárači a podobne. "Toto sú druhy zamestnaní, kde sa neustále stretávate s niečím novým," dodáva. "Pravdepodobne je najťažšie ich automatizovať. Na automatizáciu takýchto úloh by sme potrebovali sci-fi robota zo Star Wars." 

Aj keď ľudí v spomínaných zamestnaniach pravdepodobne umelá inteligencia nenahradí, neznamená to, že sa v týchto odvetviach nebude využívať. "V skutočnosti bez ohľadu na odvetvie, väčšina pracovných miest má aspekty, ktoré bude táto technológia pravdepodobne automatizovať," hovorí docentka ekonómie na Univerzite v Buffale Joanne Song. "V mnohých prípadoch neexistuje bezprostredné ohrozenie pracovných miest," hovorí, "ale úlohy sa zmenia. Pracovné miesta pre ľudí sa budú viac zameriavať na medziľudské zručnosti. Je jednoduché si predstaviť, že napríklad AI odhalí rakovinu oveľa lepšie, ako by to dokázali ľudia. V budúcnosti predpokladám, že lekári budú používať túto novú technológiu, ale nemyslím si, že sa ňou rola lekára nahradí úplne," dodala. 

Ford poznamenal, že ľudia s vyšším vzdelaním na dobre platených pozíciách sú "rizikovejšou skupinou", ak hovoríme o nahradení umelou inteligenciou. "Budúcnosť takzvaných bielych golierov, čiže právnikov, manažérov, účtovníkov, atď., je ohrozenejšia ako napríklad práca vodiča, nakoľko stále nemáme samoriadiace autá. V mnohých prípadoch budú viac vzdelaní ľudia ohrození viac ako pracovníci so základným vzdelaním. Predstavte si napríklad chyžnú v hoteli, je naozaj ťažké automatizovať takúto prácu," uzavrel Ford. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
BBC/KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies