Uletené festivaly

NETKY.SK • 4 Jún 2016, 13:58 • 2 min
Uletené festivaly

BRATISLAVA – Leto je za dverami a s ním aj sezóna festivalov. U nás si pod týmto slovom predstavíme koncerty pod holým nebom, stany a partiu kamarátov. Vo svete má slovo festival ale úplne iný rozmer.

slovakia

left justify in out

Highline Meeting festival (Taliansko)

Tento festival, ktorý sa každoročne koná v talianskych Alpách je len pre silných jedincov. Väčšinu času tu totiž účastníci trávia zavesení na lane niekoľko sto metrov nad zemou. Ale nie je to len o tom, že sa zavesia v sieti a relaxujú, po lane aj chodia. Pripravený je aj sprievodný program v podobe rôznych kurzov jogy, workshopov, paraglidingu...

obrazok

Rouketopolemos (Grécko)

V Grécku na ostrove Chios sa rozhodne nudiť nebudete. Každoročne sa tu totiž rozzúri vojna medzi dvoma kostolmi - Angios Marcos a Panaghia Ereithiani. So západom slnka sa v oboch svätostánkoch zbiera k činu delostrelectvo. A tmavú oblohu rozžiaria prvé svetelné rakety. Bitka by mala skončiť vo chvíli, keď raketa protivníka rozozvučí náprotivnej strane zvon.

obrazok

Shinto Kanamara Matsuri (Japonsko)

Kým u nás sa počas jari vynáša Morena alebo sa stavia Máj v Japonsku majú festival, kde sa nosia obrie penisy. Od roku 1977 sa na tomto festivale predáva všetko v tvare penisu, vrátane cukroviniek pre deti. Legenda hovorí, že démon posadol mladú dievčinu, ktorá počas svadobnej noci vykastrovala svojho manžela a potom aj druhého budúceho ženícha, no až tretiemu sa podarilo zlého démona dostať pomocou obrieho kovového penisu. Dnes je tento sviatok predovšetkým charitou a všetky zisky, ktoré z neho plynú, idú na výskum HIV.

obrazok

Skákanie cez bábätká (Španielsko)

Ďalším festivalom, ktorý by nemal ujsť vašej pozornosti je skákanie cez ležiace batoľatá. Zúčastniť sa môže každý, komu sa v danom roku narodilo bábätko. Položí ho na matrac a nechá ho preskočiť súťažiacim v kostýme. Tamojší ľudia veria, že tento preskok očistí dieťa od prvého hriechu.

obrazok

Balónový festival (USA)

Albuquerque na juhozápade USA sa preslávilo okrem iného veľkým festivalom teplovzdušných balónov. Každoročne v októbri sa tu koná najväčší festival balónov na svete. Nad mestom sa objavujú balóny takých tvarov a farieb, že sa nebudete stačiť čudovať.

obrazok

Bahenný festival (Južná Kórea)

Pôvodne išlo o marketingovú prezentáciu bahennej kozmetiky z miestnych mokradí, ale tá sa nejako zvrhla a dnes ide hlavne o zábavu. Celých deväť dní si môžete užívať bahenných kúpeľov, šmýkačiek, trampolín, ale aj ukážok zápasov v bahne alebo sa samy môžete zúčastniť súťaže v lyžovaní. Nudiť sa rozhodne nebudete.

obrazok

La Tomatina (Španielsko)

O čo ide? Jednoducho o paradajkovú bitku. Nie je to výmysel posledných rokov, kedy zo seba ľudia chcú dostať frustráciu triafaním sa do iných zrelými paradajkami. Tento festival má už dlhoročnú tradíciu, prvý prebehol v roku 1945. Vydať sa na neho môžete štvrtú augustovú stredu a rozhodne odporúčame investovať do pršiplášťa.

obrazok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies