Úrad verejného zdravotníctva eviduje od začiatku roka 302 prípadov žltačky typu A

NETKY.SK • 29 Marec 2023, 11:15 • 2 min
Úrad verejného zdravotníctva eviduje od začiatku roka 302 prípadov žltačky typu A

BRATISLAVA - Epidemiológovia od začiatku roka na Slovensku zaznamenali 302 prípadov vírusovej hepatitídy typu A. Počet prípadov sa v sledovanom období (január až marec) oproti predchádzajúcim rokom výrazne zvýšil. Uviedla Simona Rapčanová zo sekcie epidemiológie a pripravenosti na pandémie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

"Aktuálne najviac prípadov vírusovej hepatitídy A evidujeme v súvislosti s prebiehajúcou epidémiou na východe Slovenska. V Košickom kraji evidujeme spolu 293 prípadov, z toho 274 prípadov v súvislosti s prebiehajúcou epidémiou v mestskej časti Luník IX a v meste Moldava nad Bodvou," priblížila. Rapčanová informovala, že v ostatných krajoch evidujú len sporadické prípady.

"V Banskobystrickom kraji evidujeme štyri prípady, v Žilinskom kraji dva prípady, v Bratislavskom, Trenčianskom a Prešovskom po jednom prípade," doplnila.

 

Epidemiológovia prípady nateraz nezaznamenali v Trnavskom a Nitrianskom kraji. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR minulý týždeň informovalo, že na východe Slovenska rastie počet detí s hepatitídou typu A. Situácia je však podľa rezortu nateraz stabilná. Najsilnejšie ohnisko nákazy je v Moldave nad Bodvou, na košickom Luníku IX sa situácia upokojila a nové ohniská zatiaľ nepribudli. Hepatitída typu A sa označuje aj ako "choroba špinavých rúk". Prenáša sa najmä špinavými rukami, vírusom kontaminovanými potravinami či vodou. V rámci prevencie treba dodržiavať osobnú hygienu a neustále dezinfikovať okolie. Najúčinnejším opatrením je očkovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies