Ukrajinský parlament prijal v prvom čítaní reformu ústavy

NETKY.SK • 31 August 2015, 14:50 • 2 min
Ukrajinský parlament prijal v prvom čítaní reformu ústavy

KYJEV - Ukrajinský parlament hlasoval dnes v prvom kole za návrh zákona o reforme ústavy, na základe ktorej získajú tamojšie východné oblasti zvláštne postavenie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas hlučného parlamentného zasadnutia Najvyššej rady hlasovalo v prvom čítaní za prijatie tzv. "decentralizačného" zákona 265 zákonodarcov. Návrh ústavnej reformy, ktorý počíta s decentralizáciou moci, pochádza z dielne ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Dokument prešiel s podporu poslancov z prezidentovej strany Blok Petra Porošenka - Solidarita (BPP) a vlády, pričom získal o 39 hlasov viac, ako je stanovené kvórum.


Definitívne presadenie príslušného zákona môžu ešte skomplikovať nezhody medzi prozápadnými poslancami, upozornil Reuters. Množstvo Porošenkových koaličných spojencov, vrátane bývalej premiérky Julije Tymošenkovej, sa totiž vyjadrilo proti navrhovaným zmenám.


Podľa Reuters zostáva preto otázne, či sa prezidentovi pri druhom a záverečnom hlasovaním o návrhu zákona podarí prekročiť potrebnú hranicu 300 hlasov.
Prijatie legislatívy o zvláštnom štatúte častí Doneckej a Luhanskej oblasti, uviaznutých v konflikte medzi ukrajinskou armádou a proruskými povstalcami, je hlavným prvkom mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku.

 

Počas protestu nacionalistických demonštrantov, zameraného proti prebiehajúcemu hlasovaniu o reforme ukrajinskej ústavy, vybuchol dnes pred budovou sídla parlamentu v Kyjeve granát.


Podľa informácií ukrajinských médií granát explodoval uprostred kordónu policajtov a členov národnej gardy. Agentúra DPA napísala, že zranenia utrpeli desiatky ľudí. Kameraman Reuters informoval, že výbuch zrazil k zemi niekoľko policajtov, pričom dvoch z nich ošetrili priamo na mieste.
Starosta Kyjeva Vitalij Kličko bezprostredne po útoku informoval o smrti jedného príslušníka národnej gardy. "Podľa mojich informácií zomrel pri výbuchu jeden policajt," s odvolaním sa na dôveryhodný zdroj oznámil Kličko podľa agentúry Ukrinform vo vysielaní televízneho kanála 112 Ukrajina.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies