Sú vakcíny proti novému variantu omikron skutočne na dosah?

NETKY.SK • 30 November 2021, 15:55 • 2 min
Sú vakcíny proti novému variantu omikron skutočne na dosah?

BRUSEL - Európska agentúra pre lieky (EMA) by mohla v prípade potreby schváliť vakcíny proti COVID-19 prispôsobené na nový variant omikron do troch až štyroch mesiacov.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes riaditeľka EMA Emer Cookeová. Šéfka agentúry na pôde Európskeho parlamentu zdôraznila, že experti zatiaľ nevedia, či výrobcovia liekov budú musieť vylepšiť svoje vakcíny, aby chránili pred variantom omikron. Cookeová však dodala, že jej agentúra sa na túto možnosť pripravuje.

 

img

 

"Vieme, že vírusy mutujú a sme na to pripravení už od februára minulého roku. Zaviedli sme usmernenia, ktoré spoločnostiam umožnia v prípade potreby rýchlo prispôsobiť vakcínu," povedala Cookeová.

 

Slová šéfky EMA prišli v deň, keď denník Financial Times zverejnil rozhovor s generálnym riaditeľom spoločnosti Moderna, ktorý predpovedal, že existujúce vakcíny budú v boji proti omicron oveľa menej účinné ako predchádzajúce kmene koronavírusu a varoval, že potrvá mesiace, kým farmaceutické spoločnosti dokážu vyrobiť nové vakcíny špecifické pre jednotlivé varianty vo veľkom rozsahu.

 

img

 

Stéphane Bancel uviedol, že vysoký počet omikrónových mutácií na spike proteíne, ktorý vírus používa na infikovanie ľudských buniek a rýchle rozšírenie variantu v Južnej Afrike naznačuje, že súčasnú úroda vakcín bude možno potrebné v budúcom roku upraviť. „Myslím si, že neexistuje krajina, kde je účinnosť rovnaká... Musíme počkať na dáta. Ale všetci vedci, s ktorými som hovoril. . . si myslia, že to nebude dobré‘,“ dodal. 

 

img

 

"Píšem, aby som vás a vašich kolegov ministrov zdravotníctva povzbudila, aby ste urobili maximum pre pokračovanie zvyšovania zaočkovanosti vo všetkých oprávnených skupinách. Čím viac zaočkujeme, tým vyšší bude prínos očkovania,“ dodala Cookeová.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Omikron sa naďalej rozširuje. Čoraz viac štátov hlási prípady nákazy

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona