Variant omikron je už dominantným vo Viedni

NETKY.SK • 27 December 2021, 09:30 • 2 min
Variant omikron je už dominantným vo Viedni

VIEDEŇ – Nový omikron variant koronavírusu už od nedele prevláda medzi infekčnými prípadmi nákazy, ktoré testy potvrdili vo Viedni. Správu priniesol denník Der Standard, pre ktorý túto informáciu popoludní potvrdilo vedenie rakúskej metropoly.

slovakia

left justify in out

„Vychádzali sme z toho, že sa omikron presadí okolo vianočných sviatkov. To sa teraz aj stalo,“ uviedol hovorca člena mestskej rady zodpovedného za rezort zdravotníctva Petra Hackera. V nedeľu zaregistrovali vo Viedni 552 nových aktívnych prípadov infekcie variantom omikron, čo je mierne nad polovicou celkového počtu. Podľa údajov mesta bol ich podiel medzi infekčnými prípadmi nákazy pred týždňom ešte približne 30 %. Vedenie mesta sa domnieva, že je takýchto prípadov v skutočnosti viac, keďže počas sviatkov sú údaje nahlasované aj s dvojdňovým oneskorením.

 

img

 

Vo Viedni tiež predpokladajú, že napriek chýbajúcim oficiálnym číslam je variant omikron už dominantným v celom Rakúsku. Vývoj v súvislosti s jeho šírením môže podľa Der Standard znamenať, že krajina už dosiahla spodnú časť infekčnej krivky a prvé známky očakávanej piatej vlny epidémie by sa mohli objaviť ešte pred koncom roka. V nedeľu zaznamenali v Rakúsku celkovo len 1 717 nových prípadov nákazy, čo súvisí aj s výrazne nižším počtom testov počas vianočných sviatkov. Sedemdňová incidencia sa znížila na 166,9 prípadu na 100 000 obyvateľov.

 

Vo Viedni a v spolkovej krajine Burgenland tento ukazovateľ však už znova mierne stúpa, uviedol Der Standard. V krajine súčasne klesajú počty hospitalizovaných. V nedeľu bolo v rakúskych nemocniciach 823 pacientov s covidom na "normálnych" lôžkach, čo je o 1 946 menej ako 30. novembra, a 383 na jednotkách intenzívnej starostlivosti, teda o 287 menej než na vrchole štvrtej vlny pred približne troma týždňami.

 

Možno vás zaujme: Británia hlási viac ako 100 000 nových prípadov nákazy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona