Ukrajinskú pšenicu nepotrebujeme!

NETKY.SK • 23 November 2023, 19:00 • 2 min
Ukrajinskú pšenicu nepotrebujeme!

V rámci svojho predvolebného turné sa Štefan Harabín, kandidát na funkciu prezidenta SR, stretol v Nitre a predstaviteľmi a zamestnancami Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Slovenskej republiky(SZPCaC SR) na čele s predsedom predstavenstva Ing. Milanom Lapšom

slovakia

left justify in out

Počas svojej návštevy diskutoval Štefan Harabín s odborníkmi o aktuálnej situácii na Slovensku, ako aj o činnosti SZPCaC SR. Po nej navštívil miestnu výrobnú prevádzku, v ktorej sa oboznámil s technologický postupni vo výrobe. Ing. Milan Lapšanský informoval kandidáta na prezidenta, že daný zväz zastrešuje 12 200 pracovníkov a podčiarkli a zamestnáva tak až tretinu z celkového počtu pracovníkov v potravinárstve.


Štefan Harabin oboznámil prítomných s dôvodmi, prečo sa rozhodol kandidovať do najvyššej štátnej funkcie. V priebehu živej diskusie sa účastníci stretnutia venovali viacerým aktuálnym témam, situácii v slovenskom hospodárstve a výrobnej sfére. Analyzovali výrobné náklady slovenských spoločností, ktoré, ako konštatovali, často tvoria až 40 až 50 % všetkých pracovných nákladov podnikov.

 
Účastníci stretnutia si posvietili na pozitívne a negatívne momenty práce zamestnancov výrobných podnikov. Zaoberali sa otázkami vyriešenia problémov s odvodmi, hovorili o potrebe bonifikácie odvodov, týkajúcich sa času práce v nočných hodinách a v dňoch pracovného pokoja, spomenuli skúsenosti v štátoch, kde praktizujú nulové odvody.

 

Pri otázke  dovozu ukrajinskej pšenice na Slovensko a do členských štátov Európskej únie predstavitelia SZPCaCSR zdôraznili, že nemajú námietky voči kvalite ukrajinskej pšenice, ale v súvislosti s jej dovozom vznikajú veľké problémy pre slovenské podniky a to, hlavne, kvôli nízkej cene ukrajinských výrobkov. 


Poukázali na to, že Slovensko ročne vyprodukuje 2 milióny ton pšenice, z toho 600 tisíc – pre  potreby potravinárskej výroby. Vysvetlili, že Slovensko nepotrebuje ukrajinskú pšenicu, pretože by to narušilo vertikálu pestovateľov, mlynárov a pekárov. Dovoz by zapríčinil vážne rizika a ohrozil existenciu producentov. Na stretnutí tiež diskutovali o pôsobení zahraničných obchodných reťazcov na Slovensku. Jeho účastníci sa zhodli na fakte, že to, čo si tieto reťazce dovoľujú v krajinách bývalého východného bloku, si nemôžu dovoliť napríklad v Nemecku  či v Rakúsku. Nekalé praktiky spôsobujú rozdielne ceny tých istých položiek na Slovensku či napríklad v Nemecku...Na margo týchto nekalých praktík odznela na stretnutí informácia, že SZPCa CSR  eviduje  celkovo 41 nekalých praktik.


Členovia vedenia SZPCa CSR informovali, že bývalá vládna garnitúra na čele s OĽANO presadila novelizáciu Zákona 91/2019 „O nekalých praktikách v obchode s potravinami“, ktorá poškodila potravinárov. Preto žiadajú zmenu a navrhujú, aby sa zákon uviedol do pôvodného stavu pred jeho novelizáciou. Tým sa, podľa nich, vyrieši aj platenie v primeranej slehote splatnosti na základe termínu zdaniteľného plnenia a nie na základe doručenia faktúry.
Zo stranzy Štefan Harabin, odznel prísľub, že v prípade zvolenia do funkcie prezidenta SR využije kompetencie prezidenta a bude nápomocný riešeniu problémov, ako podčiarkol, vo „významnom chlebovom odvetví.“

 

na foto: prezidentský kandidát Štefan Harabín so zástupcami potravinárov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Štefan Michalík
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies