Ukrajinská vláda vyslala do Kyjeva 1000 vojakov

NETKY.SK • 2 December 2013, 18:02 • 2 min
Ukrajinská vláda vyslala do Kyjeva 1000 vojakov

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo vnútra v pondelok vyslalo do Kyjeva dodatočné armádne jednotky, ktoré majú chrániť kľúčové vládne budovy pred prípadnými násilnými demonštrantami. Na bezpečnosť v uliciach hlavného mesta Ukrajiny bude najnovšie dohliadať ďalších asi 1000 vojakov. V oficiálnom zdôvodnení rezortu vnútra sa píše, že armáda má "zabezpečiť verejný poriadok v meste Kyjev" a "ochrániť vládne budovy".

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského portálu Kyiv Post parlamentný výbor na ochranu štátnosti takisto v pondelok odporučil, aby poslanci zahlasovali za odvolanie vlády premiéra Mykolu Azarovova. Jeho Strana regiónov však tento návrh nepodporí a keďže v parlamentne má väčšinu, pokus sa pravdepodobne skončí neúspechom. O vyslovení nedôvery Azarovovmu kabinetu by sa malo hlasovať už v utorok.

Masové demonštrácie v Kyjeve vypukli po tom, ako prezident Viktor Janukovyč odmietol podpísať kľúčové dohody s Európskou úniou z "národnobezpečnostných" dôvodov, pričom Azarovova vláda pripustila, že zmena postoja súvisí s nátlakom zo strany Ruska. Poriadková polícia v noci na sobotu tvrdo zasiahla proti demonštrantom a výsledkom sú desiatky zranených a zadržaných. Ukrajinská opozícia vyzvala na pokračovanie demonštrácií až do odstúpenia vlády a vypísania predčasných parlamentných a prezidentských volieb. Opozícia už pripravuje celonárodný štrajk a rozhodla sa vytvoriť hnutie národného odporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies