Ukrajinci sú nespokojní s pomocou Britov, ktorí im poskytujú svoje domovy

NETKY.SK • 25 August 2022, 18:46 • 2 min
Ukrajinci sú nespokojní s pomocou Britov, ktorí im poskytujú svoje domovy

LONDÝN - Britský vládny program, do ktorého sa zapojili tisíce obyčajných Britov, zlyháva.

slovakia

left justify in out

Nespokojnosť panuje na oboch stranách; kým občania Británie sa cítia zneužití, Ukrajinci tvrdia, že nedokážu pochopiť, čo prežívajú. Pre Daily Mail prehovorili o svojich skúsenostiach s vládnym britským programom Homes for Ukraine (Domovy pre Ukrajinu) Ukrajinci i Briti. 

 

img

 

Jednou z nich je aj Britka, ktorá prijala dvoch ukrajinských utečencov. Hoci u nej žili takmer päť mesiacov, od vlády odstupujúceho premiéra Borisa Johnsona doteraz nevidela ani cent. Náklady na domácnosť i stravu pre svojich hostí hradila z vlastného vrecka. Vláda pritom Britom sľúbila mesačné platby vo výške 350 libier na jedného utečenca. Tisíce ľudí tak z vládneho programu odstupuje. 

 

img
 

Ludmila Zosymmatka z Kyjeva, reagovala na niektoré tvrdenia a povedala, že sú to britskí hostitelia, ktorí nedokážu pochopiť, čím si jej ľudia prechádzajú, keďže nikdy neutiekli pred vojnou. Mnohí Ukrajinci sú neposkojní aj so životným štandardom, ktorý v Anglicku majú. 
 

Tisíce Britov sa búri s tvrdením, že minuli tisíce na starostlivosť o utečencov, ktorých prijali do svojich domovov, zatiaľ čo Asociácia miestnej samosprávy, ktorá zastupuje 361 rád v Anglicku a Walese, uviedla, že peniaze od vlády dostala až v júni a platby bude vyplácať spätne. 

 

img

V Spojenom kráľovstve je miera inflácie prvýkrát za 40 rokov nad 10 %, keďže domácnosti zápasia s rastúcimi účtami za energie. Bank of England predpovedá, že inflácia dosiahne vrchol nad 13 % na jeseň po novom zvýšení nákladov na energiu, zatiaľ čo ekonomika upadne do dlhej recesie. 

 

„V blízkej budúcnosti očakávame recesiu v Európe v zime 2022-23 v dôsledku nedostatku energie a trvalo zvýšenej inflácie," uviedli  analytici z Economist Intelligence Unit.

 

img

 

Dnes zároveň mnohé anglické bary a reštaurácie ohlásili skoršie záverečné hodiny vo svojich prevádzkach a mnohé z nich aj svoj koniec. Odstupujúci premiér Boris Johnson je v Anglicku čoraz viac kritizovaný; najprv bol na dlhej dovolenke v Grécku a včera navštívil Ukrajinu. Občania mu vyčítajú, že pre bežných ľudí „nepohol ani prstom." 

 

Z domova: Remišová: Fico na Slovensko kašle, Sulík ho uprednostnil pred slušnými politikmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona