AKTUALIZÁCIA: ODS schválila koaličnú zmluvu. Petr Fiala bude rokovať s Milošom Zemanom

NETKY.SK • 4 November 2021, 19:37 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: ODS schválila koaličnú zmluvu. Petr Fiala bude rokovať s Milošom Zemanom

PRAHA - Nový kabinet bude mať 18 členov, nové budú posty ministrov pre legislatívu, pre európske záležitosti a tiež pre vedu, výskum a inovácie.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 4. novembra, 21:45

 

Kandidát na predsedu novej českej vlády Petr Fiala (ODS) vo štvrtok informoval, že sa v sobotu spojí s prezidentom Milošom Zemanom a oznámi mu výsledky povolebných rokovaní koalícií Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN o vytvorení novej vlády. Uviedla to televízia ČT24. Vo štvrtok zasadala výkonná rada ODS a schválila koaličnú zmluvu i plánované programové vyhlásenie vlády. 

 

img

 

K téme: Zeman sa údajne dostáva formy. Už má rozdávať príkazy a úlohy

 

Zemana vo štvrtok preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežné lôžko. Hrad oznámil, že prezident bude v piatok hovoriť s úradujúcim premiérom Andrejom Babišom (ANO) a v sobotu prostredníctvom videohovoru s Fialom. Babiš spresnil, že so Zemanom bude hovoriť telefonicky. Osobne prezidenta ani jeden z politikov nesmie navštíviť, keďže pražská Ústredná vojenská nemocnica medzičasom sprísnila pravidlá pre návštevy v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemickou situáciou.

 

img

 

Senátny výbor bude 9. novembra rokovať o ďalšom postupe pri možnom odňatí prezidentských právomocí Zemanovi v súvislosti s jeho zdravotným stavom. Ak by si Zeman ani po presune na bežné lôžko nebol schopný plniť svoje ústavné povinnosti, predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zvažuje do procesu zapojiť predsedu Poslaneckej snemovne.

 

Pôvodný článok: 

 

Hnutie Starostovia a nezávislí (STAN) bude mať v novej českej vláde 4 ministerstvá, ich koaličný partner Piráti zas 3. Informovala o tom televízia ČT24 po tom, čo celoštátny výbor STAN vo štvrtok schválil koaličnú dohodu Spolu (ODS, KDÚ-ČSL a TOP 09) a PirSTAN-u.

 

img

 

Predseda Starostov Vít Rakušan potvrdil, že jeho hnutie bude mať ministerstvo vnútra, školstva, priemyslu a obchodu a tiež ministra pre legislatívu. Konkrétne mená Rakušan neoznámil. Piráti na čele s Ivanom Bartošom sa k rozdeleniu postov zatiaľ nevyjadrili. 

 

Prečítajte si tiež: Koalície Spolu a PirSTAN sa dohodli na Programovom vyhlásení vlády a rozdelení rezortov

 

img

 

O koaličnej dohode a Programovom vyhlásení vlády rokuje vo štvrtok aj výkonná rada ODS. Táto strana má mať vo vláde premiéra Petra Fialu a 5 ministrovKoaličnú dohodu plánujú jej predsedovia podpísať 8. novembra a následne ju aj zverejnia.

 

Možno vás zaujme: Českej Snemovni bude zrejme predsedať žena

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies