Ukrajina potrebuje vyše 6 miliárd USD na pomoc pri obnove v nasledujúcom roku.

NETKY.SK • 22 Jún 2023, 08:00 • 2 min
Ukrajina potrebuje vyše 6 miliárd USD na pomoc pri obnove v nasledujúcom roku.

LONDÝN - Ukrajina v stredu vyzvala západné krajiny, aby jej prisľúbili viac ako 6 miliárd USD (5,49 miliardy eur) na pomoc pri obnove v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov.

slovakia

left justify in out

Ukrajina v stredu vyzvala západné krajiny, aby jej prisľúbili viac ako 6 miliárd USD (5,49 miliardy eur) na pomoc pri obnove v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. Kyjev v dôsledku vojny s Ruskom čelí najväčšiemu projektu rekonštrukcie od druhej svetovej vojny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

 

Ukrajina na konferencii v Londýne, kde jej Británia, USA a Európska únia (EÚ) prisľúbili ďalšiu pomoc rádovo v miliardách dolárov, uviedla, že bude potrebovať viac kapitálu, a tiež záväzky na konkrétne projekty, aby sa nielen zotavila, ale aj modernizovala a stala sa platným členom Západu. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ odhadol výšku nákladov v nasledujúcich 12 mesiacov na vyše 6 miliárd USD, ktoré sa pokúsi zabezpečiť počas konferencie. "Stanovili sme si ambiciózny cieľ zabezpečiť prísľuby na túto sumu ako výsledok tejto konferencie," povedal.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval Západu za doterajšiu podporu. Zároveň ale povedal, že Kyjev potrebuje konkrétne záväzky k projektom, ktoré Ukrajine pomôžu nielen zotaviť sa, ale sa aj modernizovať. Po takmer 16 mesiacoch vojny Ruska proti Ukrajine, ktorá zničila domy, nemocnice a ďalšiu kritickú infraštruktúru, otvoril konferenciu britský premiér Rishi Sunak apelom na podniky a vlády, aby urobili viac v rámci pomoci pri obnove. Kľúčovým problémom pre väčšinu firiem, ktoré chcú investovať na Ukrajine, je však poistenie proti vojnovým škodám a zničeniu. Sunak preto na konferencii oznámil rámcový program pre poistenie vojnových rizík, ktorý by mohol pripraviť cestu pre riskantné investície, aj keď bol v detailoch opatrný. Sunak predstavil opatrenia vrátane dodatočných záruk vo výške 3 miliardy USD na uvoľnenie pôžičiek Svetovej banky, zatiaľ čo predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že EÚ poskytne Ukrajine 50 miliárd eur v rokoch 2024 - 27. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken ponúkol dodatočnú pomoc vo výške 1,3 miliardy USD, vrátane 520 miliónov USD na pomoc pri prestavbe energetickej siete.

 

img

Zábery z niektorých zničených ukrajinských miest, ktoré boli nasnímané iba mesiac po vypuknutí vojny.

 

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v mene Berlína ponúka v roku 2023 ďalších 381 miliónov eur na humanitárnu pomoc. Zelenskyj však vo videu uviedol, že Ukrajina potrebuje cielenejšiu pomoc pri "skutočných projektoch" na podporu ekonomiky, ktorá sa podľa neho vzdialila od oligarchického modelu z bezprostrednej postsovietskej éry na Ukrajine. Ukrajina sa snaží získať až 40 miliárd USD na financovanie prvej časti tzv. Zeleného Marshallovho plánu na obnovu svojej ekonomiky, povedal pred konferenciou vysoký ukrajinský predstaviteľ. Celkový účet bude obrovský, pričom Ukrajina, Svetová banka, Európska komisia a OSN v marci odhadli, že náklady počas prvého roku vojny dosiahli 411 miliárd USD a môžu sa vyšplhať na viac ako 1 bilión USD. Západní predstavitelia dúfajú, že konferencia povzbudí súkromný sektor, aby využil svoje zdroje na urýchlenie obnovy Ukrajiny investovaním do malých a stredných projektov. Sunak uviedol, že viac ako 400 spoločností z 38 krajín podpísalo Ukrajinský obchodný pakt, vyhlásenie o podpore oživenia Ukrajiny. Firmy však potrebujú vedieť, či sa krajiny dokážu dohodnúť na zabezpečení poistenia proti vojnovým škodám a zničeniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies