Ukrajina ďalej sprísňuje kontrolu devízového trhu, hrivna prudko klesá

NETKY.SK • 25 Február 2015, 09:57 • 2 min
Ukrajina ďalej sprísňuje kontrolu devízového trhu, hrivna prudko klesá

KYJEV- Ukrajina v stredu sprísnila obmedzenia pri obchodovaní na devízových trhoch. Tamojšia centrálna banka oznámila, že domáce banky s účinnosťou do 27. februára vrátane toho dňa nesmú pre svojich klientov nakupovať cudzie meny. Pre vlastnú potrebu môžu banky nakúpiť devízy v objeme do 0,5 % regulačného kapitálu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cieľom opatrení je zabrániť kolapsu domácej meny. Kurz ukrajinskej hrivny sa za posledné dva dni prepadol o zhruba 13 % pre obavy z eskalácie násilností na východe krajiny, kde sa naďalej porušuje krehké prímerie medzi vládnymi silami a separatistami. Ukrajinský štátny rozpočet je napätý a devízové rezervy krajiny sa zmenšili na 6,42 mld. USD. Centrálna banka tak má k dispozícii iba obmedzené nástroje, ako zabrániť ďalšiemu prepadu hrivny.

 

V utorok ukrajinská centrálna banka sprísnila kontrolu devízového trhu prostredníctvom obmedzení pre dovozcov. S účinnosťou od stredy musí mať každý dovozca s kontraktom nad 500 tis. USD akreditív zahraničnej banky s vysokým ratingom a ukrajinské banky nesmú domácim firmám predávať hrivny za účelom nákupov zahraničných mien.

 

Hrivna oproti doláru od začiatku roka klesla o takmer 50 % pre politické nepokoje a konflikt Kyjeva s proruskými separatistami na východe krajiny. Vlani pritom ukrajinská mena voči doláru stratila rovnako zhruba 50 %.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies