Koaličná kríza nemá konca. Sulík sa nebude zúčastňovať rokovaní, pokým premiér nepodá demisiu

NETKY.SK • 26 Marec 2021, 21:30 • 2 min
Koaličná kríza nemá konca. Sulík sa nebude zúčastňovať rokovaní, pokým premiér nepodá demisiu

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa odmieta zúčastňovať rokovaní s koaličnými partnermi o ukončení vládnej krízy, pokiaľ bude na čele krajiny stáť premiér Igor Matovič.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Igor Matovič, ktorý by mal podľa menších koaličných strán SaS Za ľudí podať demisiu, na výzvu nereaguje. V stredu pritom uplynulo ultimátum liberálov, že ak z postu premiéra neodíde, opustia vládu.

 

Matovič sa nechce vzdať "premiérovania"

Aj napriek tvrdým vyhláseniam SaSkári zatiaľ tento krok neurobili, ako uviedol bývalý minister hospodárstva a predseda liberálov Richard Sulík, členovia SaS sa nebudú zúčastňovať koaličných rokovaní, kým Matovič nenaplní svoj sľub z nedele (21. marca).

 

Podľa Sulíka ide len o ľahko čitateľné lacné chytráctvo. „Moja ponuka odísť z vlády, ak z nej nadobro odíde aj Igor Matovič, stále trvá, pretože som nikdy nebol na svojej stoličke prilepený a ide mi len o to, aby malo Slovensko lepšiu vládu," hovorí Sulík.

 

Premiér pritom v závere minulého víkendu avizoval, že sa vzdá svojej funkcie za určitých podmienok. Tou najzásadnejšou bola demisia Richarda Sulíkaodchod Jany Bittó Ciganikovej (SaS) z postu predsedníčky zdravotníckeho výboru.

 

img

 

Premiér zároveň ohlásil, že prijíma odchod ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá ešte v stredu svoju demisiu odovzdala do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej a tiež podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu.

 

Súvisiaci článok: Rozkol v OĽaNO! Ak Matovič podá demisiu, hnutie príde o 15 členov

 

Koaličná kríza sa naťahuje

Zatiaľ tak partneri splnili dve podmienky, keď Sulík a Kolíková opustili vládnu koalíciu. Premiér však aj naďalej zotrváva v čele krajiny. Svoj odchod najnovšie podmienil aj vytvorením 17 vládneho postu ako vicepremiér pre boj proti korupcii, čo je pre SaS neprijateľné. 

 

„Namiesto toho si však Igor Matovič pre seba vymýšľa novú stoličku a nezmyselný úrad, zatiaľ čo ja som dodržal moje slovo a odišiel z vlády," zdôraznil líder SaS Richard Sulík.

 

Zároveň sa ohradil voči tvrdeniam, že nevie ustúpiť. "Nás už nie je k čomu vyzývať, všetci sme odstúpili. Je to akiste nepochopenie situácie, keďže som sa ministerského kresla vzdal nielen ja, ale aj ostatní dvaja ministri za SaS. Napriek tomu počúvam z médií, ako ma Veronika Remišová vyzýva na odstúpenie," zdôraznil. Aktuálne sa tak zdá, že dohoda, ktorá by ukončila vládnu agóniu trvajúcu takmer mesiac, je v nedohľadne.

 

Prečítajte si tiež: Sulík verí, že vláda vyrieši krízu v priebehu pár dní a bude pokračovať ako štvorkoalícia

 

Vládu už opustilo šesť ministrov

Trpezlivosť s premiérom stráca už aj vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová, ktorá Matovičovi dala čas do pondelka (29. marca). Ak sa postu nevzdá, strana opustí vládu.

 

img

 

Vo vláde chýba už šesť ministrov, okrem šéfa rezortu zdravotníctva Mareka Krajčího, ministra práce Milana Krajniaka už skončila aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister školstva Branislav Gröhling a šéf diplomacie Ivan Korčok.

 

Partnerov tak čaká veľmi únavný víkend, kedy bude hlavnou témou nájdenie zhody v otázke rekonštrukcie vlády a naplnenie požiadavky na odchod premiéra. Predsedu vlády vyzvala na demisiu aj prezidentka Čaputová.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prezidentka vyzvala premiéra Matoviča na odchod z funkcie a ukončenie vládnej krízy



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies