Ukrajina chce izolovať východ krajiny: Zavádza pasové kontroly

NETKY.SK • 6 November 2014, 14:30 • 2 min
Ukrajina chce izolovať východ krajiny: Zavádza pasové kontroly

KYJEV - Ukrajinskí občania, ktorí budú chcieť vstúpiť do oblastí kontrolovaných proruskými separatistami alebo ich opustiť, budú musieť ukrajinskej pohraničnej stráži predložiť pas alebo iný doklad totožnosti.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na vládu v Kyjeve o tom dnes na svojej webovej stránke informovala švajčiarska televízia RTS. Podľa nej cieľom tohto opatrenia je izolovať separatistický región.

 

Agentúra Ukrinform spresnila, že cudzinci a osoby bez občianstva, ktorí chcú na východe Ukrajiny vstúpiť do zóny, kde vládne sily vedú tzv. protiteroristickú operáciu (ATO), alebo z nej odísť, musia ukrajinským pohraničníkom predložiť doklady potrebné na vstup na územie Ukrajiny a odchod z neho. 

 

Cudzinci, ktorí chcú navštíviť niektoré regióny Doneckej a Luhanskej oblasti, musia prejsť "filtračným úradom", kde budú pohraničníci zisťovať dôvod ich návštevy a skontrolujú platnosť víz. Rovnaké podmienky platia aj pri ceste opačným smerom, teda pri ceste z Donbasu na Ukrajinu.

 

Cudzinci alebo osoby bez občianstva, ktorí vstúpia na východ Ukrajiny zo strany rusko-ukrajinskej hranice kontrolovanej separatistami, už nebudú môcť vstúpiť na zvyšné územie Ukrajiny, uviedla RTS.

 

Toto opatrenie povedie k ďalšej izolácii východu Ukrajiny, ktorý už sedem mesiacov zažíva vojenský konflikt s doposiaľ viac ako 4000 obeťami na životoch. Správa o začatí pasovej kontroly na hraniciach prišla len deň po tom, ako ukrajinská vláda oznámila, že prerušuje vyplácanie sociálnych dávok ich poberateľom žijúcim na tomto území.

 

Ukrajina pritvrdila svoju politiku voči separatistickému Donbasu po nedeľňajších voľbách najvyšších predstaviteľov a poslancov ľudových parlamentov dvoch samozvaných republík - Doneckej a Luhanskej, ktoré neuznávajú vládu v Kyjeve. 

 

Výsledok volieb uznalo jedine Rusko; Kyjev a Západ ich uznať odmietli a uviedli, že hlasovanie zasadilo vážnu ranu mierovému procesu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko však v utorok deklaroval oddanosť vedenia svojej krajiny prijatému mierovému plánu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies