Úhyn rýb v Bančianskom tajchu spôsobila vysoká koncentrácia medi

NETKY.SK • 25 August 2017, 14:11 • 2 min
Úhyn rýb v Bančianskom tajchu spôsobila vysoká koncentrácia medi

BANSKÁ ŠTIAVNICA - Úhyn rýb a rakov v Bančianskom tajchu neďaleko Banskej Štiavnice pred viac ako mesiacom spôsobilo zvýšené množstvo medi v tunajšej vode.

slovakia

left justify in out

"Čo sa týka vyšetrovania trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov, ku ktorému došlo v Bančianskom tajchu, boli nám už doručené kompletné výsledky skúmania príčiny úhynu vodných živočíchov. Bolo zistené, že vo vode sa nachádza výrazne zvýšené množstvo látok, ako je chlór a meď," uviedla v tejto súvislosti Petra Kováčiková z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici.

 

Ako ďalej vysvetlila, práve vysoká koncentrácia medi, ktorá sa v takomto množstve prirodzene vo voľnej prírode nenachádza, bola pre uhynuté živočíchy toxická. Meď bola podľa Kováčikovej nájdená aj v žiabroch rýb. "Z uvedených výsledkov vyplýva, že k úhynu došlo z dôvodu konania zatiaľ neznámeho páchateľa. Prípadu sa budeme samozrejme venovať aj naďalej a po páchateľovi pátrame," dodala policajná hovorkyňa.

 

Hromadný úhyn rýb a rakov a tiež znečistenie vody boli na tajchu spozorované ešte v polovici júla. Situáciu na mieste preverila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), ktorá z tajchu odobrala vzorky vody aj uhynutých rýb a rakov. Vzhľadom na rozsah zistenej škody však bola vec kvalifikovaná ako podozrenie z trestného činu a tak vyšetrovanie prevzala polícia.

 

Výsledky zistení ako aj záverečné stanovisko bude po ukončení šetrení políciou postúpené SIŽP, aby mohla stanoviť či došlo k porušeniu platnej vodohospodárskej legislatívy s prípadným určením pôvodcu, stanovením postihu a návrhom opatrení.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies