Nový Zéland zaznamenal vôbec prvé úmrtie človeka na besnotu

NETKY.SK • 30 Marec 2023, 10:15 • 2 min
Nový Zéland zaznamenal vôbec prvé úmrtie človeka na besnotu

WELLINGTON - Novozélandské úrady vo štvrtok uviedli, že v krajine sa po prvýkrát vyskytlo úmrtie spôsobené besnotou. Ochoreniu podľahol pacient, ktorý sa nakazil v zahraničí. Miestni predstavitelia zároveň ubezpečili, že verejnosti nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Novozélandské ministerstvo zdravotníctva vyhlásilo, že lekári v dvoch nemocniciach vo Whangarei a Aucklande, kde bol pacient nakazený besnotou hospitalizovaný, prijali všetky kroky na zabránenie šíreniu nákazy. "Prenos besnoty medzi ľuďmi je mimoriadne zriedkavý, takmer nikdy k nemu nedochádza, takže verejnosť sa nemusí ničoho obávať," uviedol rezort zdravotníctva. Dodal, že na Novom Zélande sa besnota nevyskytuje medzi ľuďmi ani medzi zvieratami, a "tento ojedinelý prípad na tom nič nemení"

 

Cestovatelia by si však podľa novozélandského úradu verejného zdravotníctva mali uvedomiť, že vo viacerých krajinách sveta sa besnota vyskytuje a pred vycestovaním do takýchto štátov by sa mali dať zaočkovať. Agentúra AFP pripomína, že besnota sa zvyčajne prenáša slinami alebo uhryznutím nakazeného zvieraťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona