Udeľovanie Oscarov budú niektoré osobnosti bojkotovať kvôli nenominovaniu černochov

NETKY.SK • 19 Január 2016, 11:50 • 2 min
Udeľovanie Oscarov budú niektoré osobnosti bojkotovať kvôli nenominovaniu černochov

BERLÍN - Americký filmový režisér Spike Lee a jeho krajanka, herečka Jada Pinkettová-Smithová, budú bojkotovať februárové udeľovanie Oscarov na protest proti nedostatku etnickej rôznorodosti nominovaných. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Ako je možné, že už druhý rok po sebe tvoria všetkých 20 súťažiacich v hereckej kategórii belosi? Ja ani moja manželka sa preto na slávnostnom odovzdávaní vo februári nezúčastníme," napísal na sociálnej sieti Instagram Lee, ktorý tohtoročné udeľovanie Oscarov označil sa "ľaliovo biele".

 

V rámci aktuálneho 88. ročníka udeľovania Cien Akadémie nebol nominovaný ani jeden černošský herec, režisér či producent, a to napriek kritikou dobre hodnoteným výkonom vo filmoch ako Straight Outta Compton, Beasts of No Nation či Creed. To isté platí aj o vlaňajších nomináciách. "Musíme ukázať svoju silu. Prosiť o uznanie ponižuje našu dôstojnosť," uviedla na margo tejto záležitosti Pinkettová-Smithová.

 

Riaditeľka Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) Cheryl Booneová-Isaacsová, ktorá je Afroameričanka, prisľúbila zvýšenie rozmanitosti zamestnancov a členov Akadémie. Zároveň však priznala, že "zmena neprichádza tak rýchlo, ako by si priala" a zdôraznila, že je touto situáciou frustrovaná. Udeľovanie Oscarov bude 28. februára moderovať afroamerický komik Chris Rock, otvorený kritik rasizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies