EÚ poskytne humanitárnu pomoc krajinám v oblasti Čadského jazera

NETKY.SK • 24 Január 2023, 07:00 • 2 min
EÚ poskytne humanitárnu pomoc krajinám v oblasti Čadského jazera

Brusel - Európska komisia v pondelok vyčlenila 102,5 milióna eur na humanitárnu pomoc pre zraniteľné komunity v oblasti Čadského jazera.

slovakia

left justify in out

Europska únia  svoj záväzok predostrela na konferencii o regióne Čadského jazera v metropole Nigeru Niamey v dňoch 23. – 24. januára. EÚ zastupuje eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič. Z celkovej sumy Nigéria dostane 34 miliónov eur, Niger 25 miliónov, Čad 26,5 milióna a Kamerun 17 miliónov eur. "Odhaduje sa, že 24 miliónov ľudí v týchto štyroch krajinách potrebuje humanitárnu pomoc, čo je oproti minulému roku nárast o 9,5 percenta. Poskytneme podporu zraniteľným komunitám postihnutým konfliktom, vysídľovaním a rastúcou potravinovou neistotou." vysvetlil Lenarčič. EÚ bude situáciu monitorovať a v prípade potreby poskytne dodatočné peniaze. Humanitárna pomoc EÚ je zameraná na záchranu životov ľudí vysídleným v dôsledku konfliktov, v prospech ich hostiteľských komunít, zaistí najakútnejšie potravinové potreby s cieľom znížiť akútnu podvýživu u detí do päť rokov a posilní pripravenosť tamojších komunít na prírodné katastrofy a zmeny klímy. Podľa údajov EK povodie Čadského jazera zostáva jednou z najzraniteľnejších oblastí na svete. V roku 2022 EÚ poskytla štyrom krajinám regiónu takmer 189,5 milióna eur na podporu rôznych humanitárnych intervencií. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies