Týždeň očkovania proti chrípke má Slovákov aktivizovať k zvýšenej prevencii

NETKY.SK • 9 Október 2017, 08:21 • 2 min
Týždeň očkovania proti chrípke má Slovákov aktivizovať k zvýšenej prevencii

BRATISLAVA - V dňoch 16. - 20. októbra sa na Slovensku uskutoční osvetový aktivizačný projekt Týždeň očkovania proti chrípke.

slovakia

left justify in out

Práve v tomto čase je podľa odborníkov "v našich zemepisných šírkach obdobie, keď sa môžeme očkovaním efektívne chrániť pred chrípkou tak, aby si organizmus stihol vytvoriť potrebné ochranné protilátky do začiatku sezónneho výskytu chrípky".

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v súvislosti s nadchádzajúcou chrípkovou sezónou upozorňuje na potrebu zvýšenej ochrany proti vírusu chrípky u rizikových skupín. V súvislosti s nízkou úrovňou zaočkovanosti na Slovensku štartuje pod záštitou Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti (SEVS) Týždeň očkovania proti chrípke, ktorý má za cieľ aktivizovať Slovákov k zvýšenej prevencii v tomto období a upriamiť pozornosť na dôležitosť očkovania a výhody, ktoré prináša najmä rizikovým skupinám osôb.

Slovenská epidemiologická a vakcinologická spoločnosť kladie dôraz na zvýšenie informovanosti o rizikách vírusu, chrípka je totiž často zamieňaná s inými, menej závažnými vírusovými ochoreniami. Odborníci preto varujú pred podceňovaním chrípky, ktorá môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie ako je zápal prínosových dutín, stredného ucha, bakteriálny zápal pľúc, ale aj komplikácie postihujúce srdce, ako sú zápaly srdcového svalu a obalu, nervový systém - kŕče, zápal mozgu, Guillain-Barré syndróm, alebo môže spôsobiť zlyhanie chronicky chorých orgánov až úmrtie.

Štúdie dokazujú nárast výskytu akútneho infarktu myokardu a úmrtí v priebehu chrípkových epidémií. U gravidných žien môže dôjsť po infikovaní vírusom chrípky k pôrodu detí s nízkou pôrodnou hmotnosťou, potratu alebo pôrodu mŕtveho plodu. Mnohí pacienti z rizikových skupín nezomierajú priamo na chrípku, ale na svoje dlhodobé chronické ochorenie, ktoré sa zhoršuje po prekonaní chrípky. "Odhaduje sa, že v priebehu chrípkovej sezóny zomrie na následky sekundárnych komplikácií chrípky na Slovensku až 600 - 1 000 ľudí," upozornila prezidentka SEVS Zuzana Krištúfková.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča očkovanie proti chrípke najmä tehotným ženám, starším ľuďom nad 59 rokov, osobám žijúcim v kolektívnych zariadeniach, chronicky chorým pacientom s ochoreniami dýchacích ciest, srdcovo-cievneho aparátu, obličiek a močovo-pohlavného systému, metabolickými poruchami vrátane cukrovky, s poruchami imunity vrátane AIDS, osobám po transplantácii orgánov, deťom od 6 mesiacov do 5 rokov a zdravotníckym pracovníkom.

„Chrípka dokáže spôsobiť dlhodobé nepríjemnosti a komplikácie aj u inak zdravého človeka, preto by očkovanie malo byť samozrejmosťou. V tomto období vyzývame nielen pacientov, ale aj našich lekárov, aby venovali zvýšenú pozornosť prevencii. Všeobecní praktickí lekári by si mali počas chrípkovej sezóny vyhradiť čas pre chorých pacientov a čas na očkovanie pre zdravých pacientov počas ordinačných hodín," doplnil prezident Slovenskej spoločnosti všeobecných a praktických lekárov (SSVPL) Peter Makara.

Do svojho 3. ročníka vstupuje projekt SEVS na podporu očkovania zdravotníkov Chránime našich pacientov, očkujeme sa proti chrípke. "Očkovaní lekári a sestry chránia očkovaním nielen svoje zdravie, ale vytvárajú bariéru pred šírením ochorenia na svojich pacientov, ktorí nie sú alebo nemôžu byť očkovaní," opísala princíp projektu Krištúfková.

Svetová zdravotnícka organizácia v záujme zachovania zdravia verejnosti odporúča 30-percentnú zaočkovanosť populácie. Slovensko sa zaviazalo splniť tento záväzok do roku 2017. "V sezóne 2016/2017 malo záujem o očkovanie iba 4,4% zo všetkých obyvateľov, čo je jedným z najhorších výsledkov v rámci Európy a to aj napriek tomu, že očkovacie látky sú v plnej výške bez doplatku pacienta hradené všetkým poistencom, ktorí o očkovanie prejavia záujem," upozornila Krištúfková.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies