Tyson Fury bojovník mnohých tvárí

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 14:30 • 2 min
Tyson Fury bojovník mnohých tvárí

PRAHA - Už o pár týždňov sa stane Praha miestom, ktoré na pár dní privíta športovca svetového formátu. Jeho meno pozná hádam každý fanúšik svetového boxu. Legendárny Tyson Fury príde na Slovensko, aby rozpovedal svoj príbeh aj tebe. Program na 20. 06. 2019 je teda jasný.

slovakia

left justify in out

Ja som Tyson Fury

 

Tyson Fury je muž mnohých tvárí. Na jednej strane stojí silný muž, ktorý sa preslávil tým, že ukončil v ringu dlhoročnú nadvládu Vladimíra Klička. Na druhej strane zase stojí niekto, kto stratil skoro celý svoj život. To všetko, ale aj omnoho viac robí z tohto boxera výnimočného človeka. Muž ktorý je držiteľom svetového Comebacku za rok 2018, ale aj niekto, kto mániodepresívnu psychózu.

 

„Som lev a gazela. Som pripravený bojovať s kýmkoľvek. Budúcnosť pre mňa vyzerá dobre“, hovorí Tyson Fury. Veľká Británia miluje Furyho „Cigánského kráľa“, ktorý hovorí otvorene o tom, že má mániodepresívnu psychózu.

 

img

 

Mániodepresívna psychóza

 

Mániodepresívna psychóza alebo inak bipolárne afektívne poruchy, sú skupinou duševných chorôb, ktoré charakterizujú rôzne striedanie depresívnej a manickej nálady. Choroba sa skladá z dvoch častí. Na jednej strane je hlboká vlna depresie, a na strane druhej vysoká vlna chorobne pozdvihnutej, manickej nálady.

 

Bojovník celým svojim telom

 

Tyson Fury nikdy nepoznal vo svojom slovníku slovo prehra. Keď vstupoval do zápasu s už spomínaným Kličkom veril si, a táto viera ho hnala vpred. Aj vďaka tomu v roku 2015 získal titul šampióna v superťažkej váhe.

 

„Všetci mi vraveli, že som tučný, neohrabaný, pomalý a nik mi neveril. Ja som im však dokázal, že sa mýlili. Verila mi iba moja rodina a môj tím. Majstra sveta som potupil priamo v Nemecku a to tak, ako to ešte nikto neurobil. Bol zo mňa frustrovaný,“ povedal Tyson Fury tesne po zápase.

 

img

 

Odvtedy ubehol nejaký ten čas a mnohé sa zmenilo. Avšak aj napriek tomu neprestal veriť sám v seba. I keď už nerozdáva údery v ringoch, bojuje proti svojej chorobe. A práve šport sa stal jeho liekom proti tejto bipolárne afektovanej poruche. „Tréning je môj liek. Trénujem každý deň, takže každý deň beriem lieky.“

 

Nie vždy to bolo ale jednoduché. Tyson Fury sa vyjadril, že vo svojich najhorších hodinách, krátko po víťazstve vo Svetovom pohári, zaspal s túžbou, že sa už nikdy nebude musieť prebudiť. Nechcel nič viac než smrť. Peniaze, sláva, jeho žena Paris a dokonca ani deti pre neho nič neznamenali. Trpel ťažkou depresiou, ktorá z neho urobila alkoholika a narkomana. V určitom okamihu chcel zatočiť svoje Ferrari proti stĺpu diaľničného mosta. Stihol však včas zabrzdiť a vyhnúť sa istej smrti.

 

Tyson Fury si uvedomuje, že má nevyliečiteľnú chorobu, ale teraz s ňou už dokáže bojovať. Našiel v sebe silu bojovníka. Vie ako dokáže čeliť svojmu strachu. „Ak sa vidíte po prvýkrát sám v tmavej miestnosti, máte strach, ale ak tento priestor poznáte, pretože ste ho prešiel už nespočetne veľa ráz, úroveň strachu sa zníži a bude to lepšie.“

 

O jeho chorobe, viere a sile nevzdať sa, aj o tomto bude jedinečný galavečer s Tysonom Furym. Ako o sebe sám tvrdí je bojovník, boxer, športovec a showman. A presne takýto večer čaká na všetkých divákov. O zábavu sa postará sám boxer, ale aj jeho špeciálny hosť Attila Végh. O hudobnú časť sa postará slovenský raper a člen skupiny Kontrafakt Patrik „Rytmus“ Vrbovský. Rytmus aj Attila majú k bojovému športu veľmi blízko, a práve preto si Tyson nemohol vybrať lepšie.

 

Nikdy sa navzdávaj

 

Ak hľadáš v sebe silu robiť veci lepšie alebo inak, tak ju nájdeš. Rovnako ako ju našiel na svojich tréningoch Tyson Fury. „Nikdy nevieš aký si silný, pokiaľ byť silným nie je jediná možnosť, ktorú máš.“

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona