Tusk pred stretnutím s Ficom hovoril o silnej EÚ aj bez Británie

NETKY.SK • 2 September 2016, 06:30 • 2 min
Tusk pred stretnutím s Ficom hovoril o silnej EÚ aj bez Británie

BRUSEL/LUXEMBURG - Európska únia musí prevziať plnú kontrolu nad svojou bezpečnosťou a hranicami a zostať silná aj potom, ako ju opustí Británia.

slovakia

left justify in out

Predseda Európskej rady Donald Tusk to dnes uviedol v Luxemburgu v súvislosti s diskusiami o dôsledkoch brexitu, ktoré vedie s lídrami krajín EÚ, informovala agentúra DPA.

 

Na potrebu zachovania silnej EÚ Tusk poukázal deň pred stretnutím so slovenským premiérom Robertom Ficom. V piatok budú obaja politici v Bruseli hovoriť najmä o pripravovanom neformálnom summite 27 lídrov EÚ (bez Británie). Ten sa uskutoční v Bratislave 16. septembra v rámci polročného predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Tusk a Fico zhodnotia aktuálny stav príprav a prediskutujú hlavné programové východiská a ciele summitu.

 

"Nie je náhoda, že otázky bezpečnosti a migrácie boli v popredí kampane pred britským referendom," uviedol Tusk po stretnutí s luxemburským premiérom Xavierom Bettelom. "Pocit neistoty a destabilizácie je v mnohých ohľadoch... prítomný aj na európskom kontinente," dodal Tusk.

 

Predseda Európskej rady v tejto súvislosti pripomenul pokrok pri obmedzovaní prílevu nelegálnych migrantov, ktorých počet vlani v krajinách únie presiahol hranicu jedného milióna.

 

"Je zrejmé, že máme pred sebou ešte veľa práce. Ale náš cieľ musí byť jasný: nesmieme už nikdy dopustiť, aby sa v Európe opakoval chaos z roku 2015," zdôraznil Tusk.

 

Predseda Európskej rady v súvislosti s bratislavským summitom uviedol, že otázka odchodu Británie z EÚ nebude na programe rokovaní 27 lídrov. Únia totiž nezačne rokovania o brexite predtým, ako vláda v Londýne oficiálne oznámi svoj zámer vystúpiť z EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies