Tusk: Môžeme prijať len časť migrantov

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 13:40 • 2 min
Tusk: Môžeme prijať len časť migrantov

VARŠAVA - Stály predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že členovia EÚ nemôžu prijať všetkých nelegálnych migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy, a v záujme vyriešenia problému budú musieť vypracovať novú politiku ich posielania naspäť.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho vyjadrenia pre pondelňajšie vydanie denníka Polska -The Times je v prípade "zodpovedného" prístupu možné hovoriť len o "prijatí nejakej stanovenej skupiny imigrantov". Opatreniami na riešenie prílevu migrantov do Európy sa majú v pondelok zaoberať ministri zahraničných vecí a obrany EÚ na spoločnom zasadnutí v Bruseli.

 

"Som realista a myslím si, že v prvom rade musíme vypracovať novú politiku vracania, ktorá bude politikou ich posielania naspäť," vyjadril sa Tusk. "Tí, čo vravia, aby sme otvorili dvere naširoko, sú cynickí, pretože vedia, že sa to nedá." Európska komisia (EK) minulú stredu predstavila takzvanú Európsku agendu pre migráciu, ktorá by mala viesť k rovnomernejšiu rozloženiu azylantov medzi jednotlivými štátmi EÚ. Cieľom legislatívneho návrhu je odbremeniť záchytné tábory v európskych krajinách, ktoré migrácii čelia najviac. Konkrétny návrh na relokáciu migrantov chce EK predstaviť do konca mája. Brusel však plánuje navyše presídliť do EÚ predbežne asi 20 tisíc ľudí, ktorí sú zatiaľ v utečeneckých táboroch v tretích krajinách. 

 

Podľa podpredsedníčky EK, vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovovej, ministri na pondelňajšom zasadnutí rozhodnú o navrhovanej operácii v Stredozemnom mori s cieľom rozložiť siete prevádzačov. Na zásahy pri pobreží Líbye, ktorých súčasťou bude zatýkanie prevádzačov a ničenie ich plavidiel, by mala udeliť EÚ mandát Bezpečnostná rady OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies