Turecký prezident Erdogan sa vymenoval za šéfa štátneho investičného fondu

NETKY.SK • 12 September 2018, 16:27 • 2 min
Turecký prezident Erdogan sa vymenoval za šéfa štátneho investičného fondu

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa vymenoval za predsedu predstavenstva štátneho investičného fondu, ktorého hodnota sa odhaduje na niekoľko desiatok miliárd dolárov.

slovakia

left justify in out

Okrem neho bolo do vedenia fondu v rámci reorganizácie menovaných ešte niekoľko nových členov, medzi nimi aj Erdoganov zať Berat Albayrak, ktorý je zároveň ministrom financií. Ten bude vo fonde pôsobiť vo funkcii podpredsedu.

 

Ako uviedla agentúra DPA, fond vznikol po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat v Turecku v júli 2016 s cieľom podporiť trhy a pomôcť pri financovaní infraštruktúrnych projektov. Jeho hodnota dosahuje zhruba 40 miliárd USD (34,56 miliardy eur). Fond má podiely v mnohých veľkých tureckých firmách vrátane leteckej spoločnosti Turkish Airlines, telekomunikačných firmách Tűrksat a Tűrk Telecom, v bankách Ziraat Bank a Hal Bank, v poštovej spoločnosti PTT, ale aj v ropných, ťažobných, železničných či cukrovarníckych spoločnostiach, v lotériovej firme či v prevádzkovateľoch prístavov.

 

Už minulý rok dal Erdogan najavo nespokojnosť s činnosťou fondu a uviedol, že je potrebné ho reorganizovať.

 

"Usúdili sme, že ďalej to takto nejde. Reorganizácia je nevyhnutná," vyhlásil Erdogan. Za generálneho manažéra fondu bol vymenovaný Zafer Sonmez, šéf tureckej pobočky malajzijského štátneho investičného fondu Khazanah Nasional.

 

(1 EUR = 1,1574 USD)

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies