Neriadený brexit môže Európu poškodiť oveľa viac ako samotnú Britániu

NETKY.SK • 5 Marec 2019, 12:29 • 2 min
Neriadený brexit môže Európu poškodiť oveľa viac ako samotnú Britániu

LONDÝN - Európsky finančný systém čelí možným rizikám. Upozornila na to v utorok britská centrálna banka (Bank of England, BoE), podľa ktorej môže brexit bez dohody ohroziť jeho stabilitu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

BoE varuje, že pri absencii príslušných krokov zo strany európskych úradov môže dôjsť k prerušeniu niektorých cezhraničných služieb.

Uviedla tiež, že britský finančný systém je pripravený na výkyvy po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ) bez dohody. Ale domácnosti a firmy v ostatných častiach Európy by mohli čeliť problémom.

 

Kým totiž Británia zabezpečila, aby dlžníci z Británie mali prístup k finančným inštitúciám na druhej strane Lamanšského prielivu, ak by Londýn a Brusel nedosiahli včas dohodu o brexite, ostatné krajiny EÚ neboli také aktívne.

 

img

 

Potenciálne problémy dlžníkov v EÚ zahŕňajú vyššie úrokové sadzby z úverov. A zákazníci v bloku nie sú pripravení na obchodovanie s novovytvorenými divíziami bánk a búrz, ktoré boli zriadené v mestách ako Frankfurt nad Mohanom či Amsterdam v reakcii na brexit. Len 10 až 20 % veľkých klientov v EÚ dokončilo "papierovanie" potrebné na vyžívanie týchto dcérskych spoločností.

 

Existuje riziko, že problémy v Európe by mohli zasiahnuť aj Britániu, uviedla BoE v utorok v správe pre finančný výbor parlamentu.

"Je možné prerušenie niektorých cezhraničných služieb a pri absencii opatrení zo strany úradov EÚ tak existujú niektoré potenciálne riziká pre finančnú stabilitu," skonštatovala banka.

 

BoE vyhlásila, že od budúceho týždňa začne novú týždennú aukciu eur, aby zabezpečila, že banky so sídlom v Británii si budú môcť vziať pôžičky v jednotnej európskej mene.

 

img

 

Uviedla tiež, že banky a poisťovne EÚ by mohli mať menší záujem o britské štátne dlhopisy a dlhopisy ostrovných bánk, ak Spojené kráľovstvo opustí blok bez dohody. Dôvodom sú prísnejšie kapitálové pravidlá regulačných úradov v EÚ.

 

Guvernér BoE Mark Carney v minulosti tiež varoval, že Británia je odkázaná na "láskavosť cudzincov" pre veľký deficit bežného účtu. A jeho financovanie by bolo ťažšie, ak by krajina náhle stratila dôveru zahraničných investorov. BoE tiež oznámila, že tohtoročné záťažové testy pre veľké banky v Británii budú do značnej miery zhodné s vlaňajšími, ale niektoré riziká sa mierne zvýšili.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies