Gabriela Matečná: Počet včelárov na Slovensku je najvyšší za posledných 20 rokov

NETKY.SK • 31 Október 2019, 14:23 • 2 min
Gabriela Matečná: Počet včelárov na Slovensku je najvyšší za posledných 20 rokov

BRATISLAVA – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR presadilo nové nariadenie vlády SR o poskytovaní pomoci na vykonávanie opatrení zahrnutých do vnútroštátneho programu pre sektor včelárstva.

slovakia

left justify in out

Predchádzalo mu júnové schválenie nového Národného programu stabilizácie a rozvoja slovenského včelárstva Európskou komisiou (EK). Včelári sa tak môžu tešiť na nové, efektívnejšie a modernejšie opatrenia. Uviedol to Daniel Hrežík z MPRV SR.

 

"Počet včelárov na Slovensku je dnes najvyšší za posledných 20 rokov. Slovensko je aj vďaka našej intenzívnej štátnej podpore jednou z mála krajín Európskej únie, kde ich počet narastá. Dnes máme na území registrovaných viac ako 19.150 včelárov s viac ako 305.000 včelstvami. Pred 10 rokmi bolo pritom na Slovensku o takmer 100.000 včelstiev a o 5000 včelárov menej," uviedla Gabriela Matečná (SNS), podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR s tým, že včelárom naďalej deklaruje podporu.

 

Nové "včelárske opatrenia" sú efektívnejšie, modernejšie a prinášajú aj viaceré novinky. Zlepší sa boj proti škodcom a chorobám včelstiev.

 

Pomoc príde včelárom s obnoveniami stavu včelstiev a agrorezort prispeje aj k rozvoju výskumu. Dôležité sú aj opatrenia na spoluprácu s orgánom uskutočňujúcim výskum pre monitorovanie zdravotného stavu včiel alebo výskumu ich zdravia, keďže včely trápia parazity či choroby, ako je klieštik či mor včelieho plodu, ktoré k nám boli dovezené zo zahraničia.

 

img

 

Prostriedky budú smerovať aj na monitorovanie vplyvu prípravkov na ochranu rastlín a mnoho ďalších, nových opatrení. Rozšíri sa takzvaná technická pomoc, ale aj s podpora laboratórií, aby Slovensko vedelo lepšie zisťovať regionálny pôvod medu a identifikovať falšovaný med. Práve ten podľa rezortu ohrozuje poctivých slovenských včelárov.

 

Národný program stabilizácie a rozvoja Slovenského včelárstva z dielne agrorezortu bol vypracovaný v úzkej spolupráci s reprezentatívnymi organizáciami v sektore včelárstva, ktorý Slovenskej republike schválila EK 11. júna 2019. Nové nariadenie vlády bolo schválené v októbri 2019.

 

Na základe týchto dokumentov sa počas obdobia troch včelárskych rokov 2019/2020 až 2021/2022 poskytuje finančná pomoc z prostriedkov EÚ a z prostriedkov štátneho rozpočtu na vykonávanie opatrení, ktoré požadovali samotní včelári prostredníctvom svojich zástupcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona