Turecký premiér zrušil naplánovanú schôdzku s vedením prokurdskej HDP

NETKY.SK • 26 December 2015, 17:02 • 2 min
Turecký premiér zrušil naplánovanú schôdzku s vedením prokurdskej HDP

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu dnes zrušil naplánovanú schôdzku s vedením prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP), informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V čase, keď bezpečnostné zložky pokračujú vo veľkej operácii na prevažne Kurdmi obývanom juhovýchode krajiny, Davutoglu vyhlásil, že korene politiky HDP sú v násilí, konštatoval Reuters.

 

Davutoglu sa mal stretnúť s vodcami všetkých troch opozičných parlamentných strán, aby s nimi rokoval o plánovanej ústavnej reforme. V dnes zverejnenom vyhlásení však turecký premiér vysvetlil, že "posledné vyhlásenia predstaviteľov HDP odrážajú politiku založenú na násilí a napätí." "Nemá zmysel sadnúť si k rokovaciemu stolu s takým postojom," uvádza sa vo vyhlásení tureckého premiéra.

Vo štvrtok Davutoglu kritizoval spolupredsedu HDP Selahattina Demirtaša za jeho výroky ohľadom ruského stíhacieho bombardéra zostreleného pred mesiacom tureckou stíhačkou, s ktorými vystúpil počas návštevy v Moskve.

 

Demirtaš v Moskve vyhlásil, že Turecko postupovalo nesprávne, keď zostrelilo ruské lietadlo.

Davutoglu dnes jeho slová označil za zradu. "Je to hanba a zrada nášho národa," vyhlásil Davutoglu, ktorý súčasne upozornil, že Demirtaš "utekal do Moskvy a deklaroval jej podporu (...) v čase, keď ruské lietadlá bombardujú nevinných Turkménov, Arabov a Kurdov v Azáze, Aleppe, Idlíbe".

 

Incident z 24. novembra, pri ktorom zahynul jeden z dvoch členov posádky zostreleného ruského bombardéra a jeden ruský výsadkár z rusko-sýrskej záchrannej misie, vyvolal veľké napätie v tradične dobrých vzťahoch medzi Ruskom a Tureckom. Rusko dokonca uvalilo na Turecko ekonomické sankcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies