Turecký parlament vyslovil dôveru novej vláde premiéra Davutogla

NETKY.SK • 6 September 2014, 13:48 • 2 min
Turecký parlament vyslovil dôveru novej vláde premiéra Davutogla

ANKARA - Turecký parlament vyslovil dnes dôveru novej vláde pod vedením premiéra Ahmeta Davutogla, ktorý vo funkcií nahradil Recepa Tayyipa Erdogana. Oznámila to agentúra DPA s odvolaním sa na turecké médiá.

slovakia

left justify in out

Poslanci podľa očakávaní podporili nový kabinet veľkou väčšinou hlasov v pomere 306 ku 133. V 550-člennom národnom zhromaždení má väčšinu hlasov vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP). 
      

Doterajší šéf tureckej diplomacie Davutoglu nastúpil na čelo vlády po tom, ako sa dlhoročný premiér Erdogan koncom augusta ujal úradu prezidenta. Už predtým formálne vystriedal Erdogana na čele vládnucej strany.  
      

Väčšina ministrov je v novom kabinete rovnaká ako v predchádzajúcej vláde. Rezort diplomacie po Davutoglovi prevzal doterajší minister pre záležitosti Európskej únie, kariérny diplomat Mevlüt Cavusoglu. 
      

Davutoglu, považovaný za lojálneho Erdoganovho spolupracovníka, signalizoval, že bude s novým prezidentom úzko spolupracovať.
      

Vládna strana plánuje prostredníctvom ústavných zmien posilniť výkonné právomoci prezidenta, ktorý mal doteraz prevažne ceremoniálnu funkciu. Erdoganovi oponenti sa v tejto súvislosti obávajú ďalšieho utvrdenia prvkov autoritatívnej vlády a výraznejšieho odklonu od princípov sekulárnej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies