Turecký minister: Európa by mohla čeliť novej vlne utečencov zo Sýrie

NETKY.SK • 10 Júl 2015, 12:39 • 2 min
Turecký minister: Európa by mohla čeliť novej vlne utečencov zo Sýrie

ISTANBUL - Boje v okolí mesta Aleppo na severe Sýrie by mohli vyvolať útek ďalšieho milióna Sýrčanov do susedného Turecka, ktoré takýto nápor nebude schopné zvládnuť a mnohí z utečencov sa tak pravdepodobne pokúsia dostať do krajín EÚ.

slovakia

left justify in out

Turecký minister pre záležitosti EÚ Volkan Bozkir to povedal v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Hürriyet, z ktorého citovala agentúra Reuters.
     

Turecko v súčasnosti poskytuje útočisko už takmer dvom miliónom sýrskych migrantov, čo je najvyšší počet spomedzi krajín susediacich so Sýriou zmietanou občianskou vojnou. 
     

Podľa Bozkira "sa teraz hovorí o tom, že by mohla vzniknúť nová utečenecká vlna". "Táto by presahovala možnosti Turecka a EÚ by postavila tvárou v tvár ďalším migrantom," varoval minister počas cesty do Bruselu.
     

Bozkir tiež upozornil, že výdavky Turecka na utečencov zo Sýrie už dosiahli šesť miliárd dolárov (5,43 miliardy eur) a podpora zo strany EÚ je oproti tomu len mizivá. "Celková suma poskytnutá Európskou úniou je 70 miliónov eur, a to je stále iba prísľub. Ešte sme ju nedostali," povedal.
     

Európske vlády sa momentálne nevedia dohodnúť, ako vyriešiť krízu vyvolanú nebývalým prílevom imigrantov do južných štátov EÚ, z ktorých veľkú časť tvoria Sýrčania. Niektorí pritom využívajú námorné trasy medzi Tureckom a Gréckom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies