Turecko začalo na hranici so Sýriou budovať ochranný múr

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 18:08 • 2 min
Turecko začalo na hranici so Sýriou budovať ochranný múr

REYHANLI - Turecko začalo na hranici so Sýriou budovať špeciálny múr, ktorý má krajinu ochrániť pred pašerákmi, ilegálnymi migrantmi a hrozbou útoku zo strany teroristickej sieť al-Kájda.

slovakia

left justify in out

Prvú časť zatiaľ viac ako kilometer dlhého opevnenia postavili v provincii Hatay. Tá bola až do 30. rokov minulého storočia súčasťou územia Sýrie.

 

Ankara po celé tri roky od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii udržiavala s krajinou politiku relatívne otvorených hraníc aj preto, že podporovala povstalcov bojujúcich proti prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. V poslednom období však Turci zaznamenali zhoršujúcu sa situáciu v oblasti pašeráctva a nárastu počtu ilegálnych prisťahovalcov. Problémom je aj prílev islamských radikálov zo Sýrie, ktorí by sa cez Turecko mohli dostať ďalej do Európy. 

 

Budovanie múru je napriek tomu označované len za symbolické gesto. Celkovo má byť opevnenie dlhé len osem kilometrov, čo je len zlomok z celkovej dĺžky 900-kilometrovej vzájomnej hranice.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies