Tureckí pohraničníci bili a zabili Sýrčanov snažiacich sa prekročiť hranice

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 13:30 • 2 min
Tureckí pohraničníci bili a zabili Sýrčanov snažiacich sa prekročiť hranice

ISTANBUL - Turecká pohraničná stráž bila a zabila sýrskych utečencov, ktorí sa snažili prekročiť spoločné hranice oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes ľudskoprávna organizácie Human Rights Watch (HRW), ktorá súčasne poukázala na to, že tieto násilnosti sú v rozpore s oficiálnym stanoviskom tureckej vlády, ktorá tvrdí, že hranice so Sýriou sú pre utečencov otvorené.


HRW uviedla, že v marci a apríli prišli pri násilnostiach tureckej pohraničnej stráže na turecko-sýrskych hraniciach o život piati Sýrčania, medzi nimi aj jedno dieťa. Ďalších 14 osôb bolo vážne zranených. HRW tieto incidenty označila za "skutočne desivé."


Agentúra DPA konštatuje, že HRW je kritická aj k EÚ, ktorá nedávno uzavrela s Tureckom dohodu v snahe pokúsiť sa zastaviť prúd utečencov smerujúcich do prosperujúcich európskych krajín, čím súčasne drasticky znížila počet Sýrčanov, ktorí v nich môžu žiadať o azyl.


"Predstavitelia EÚ by mali priznať, že ich 'červená' pre vstup utečencov do EÚ dáva Turecku 'zelenú' na zavretie svojich hraníc," takže utečenci z vojnou zničenej Sýrie nemajú kam ísť, upozornila HRW.


Podľa DPA Turecko od vlaňajška vytláča sýrskych utečencov späť do Sýrie. Počas kríz, ku ktorým došlo nedávno na severe Sýrie, Turecko prakticky úplne zavrelo svoje hranice pre Sýrčanov, ktorí utekali pred násilnosťami - vrátane útokov sýrskej armády na mesto Aleppo či náletov na tábory vnútorných presídlencov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies