Turecké ženy protestovali proti výrokom vicepremiéra o zákaze smiechu

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 14:07 • 2 min
Turecké ženy protestovali proti výrokom vicepremiéra o zákaze smiechu

ISTANBUL - Stovky tureckých žien zverejnili dnes na sociálnej sieti Twitter svoje fotografie, na ktorých sa smejú, ako protest proti výrokom vicepremiéra Bülenta Arinča.

slovakia

left justify in out

Ten ich začiatkom týždňa vyzval, aby sa v záujme "ochrany morálnych hodnôt" vyvarovali smiechu na verejnosti, informuje agentúra Reuters.
     

Melda Onurová z hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) uviedla, že Arinčove výroky vykresľujú smiech ako hanebný čin a vystavujú ženy nebezpečenstvu násilia.
       

Oponenti obviňujú vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z uplatňovania stále autoritatívnejších spôsobov a zasahovania do súkromného života obyvateľov, ktoré je zdrojom dlhodobých sporov medzi tureckými sekularistami a Erdoganovými konzervatívcami.
     

Erdogan kandiduje v augustových prezidentských voľbách so zámerom stať sa prvou priamo zvolenou hlavou štátu prevažne moslimského Turecka.
     

Arinč, jeden zo zakladateľov Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP), pri príležitosti sviatku íd al-fitr, ktorý sa slávi na konci moslimského pôstneho mesiaca ramadán, uviedol: "Žena by mala mať cudnosť. Nemala by sa smiať pred každým človekom a pôsobiť vyzývavo. Mala by si zachovávať svoju česť."




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies