Turecké úrady údajne zatkli spoločníka Džihádistu Johna

NETKY.SK • 14 November 2015, 07:26 • 2 min
Turecké úrady údajne zatkli spoločníka Džihádistu Johna

ANKARA - Turecké úrady zadržiavajú podozrivého spoločníka lídra extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), známeho pod prezývkou Džihádista John, ktorý pravdepodobne zahynul vo štvrtok v sýrskom meste Rakka pri útoku amerického bezpilotného lietadla. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na dvoch vysokopostavených tureckých predstaviteľov.

slovakia

left justify in out

Podľa tureckých úradov je zadržaným mužom Aine Lesley Davis, jeden zo skupiny britských islamistov údajne poverených strážením cudzincov, ktorých militanti z Islamského štátu v Sýrii väznia. Turecké bezpečnostné sily zatkli Davisa v Istanbule, ale akékoľvek podrobnosti o prípade odmietli zverejniť vzhľadom na pokračujúce vyšetrovanie.


Bývalí rukojemníci IS uvádzajú, že stráženie cudzincov v Sýrii mali na starosti traja britskí islamisti, ktorých britské médiá pre ich anglický prízvuk prezývajú John, Paul a Ringo - podľa krstných mien troch členov skupiny Beatles.


Džihádistu Johna, známeho z videí zachytávajúcich brutálne vraždy zajatcov IS, v minulosti identifikovali ako 27-ročného Mohammeda Emwaziho z Londýna. Naposledy sa objavil na videozázname Islamského štátu v januári. Video ho zachytávalo pri vražde japonského rukojemníka Kendžiho Gotóa.


Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo sa smutne známym Džihádista John stal pred vyše rokom, keď zavraždil amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies