Turecká polícia bráni utečencom v návrate do sýrskeho Kobane

NETKY.SK • 27 Január 2015, 15:34 • 2 min
Turecká polícia bráni utečencom v návrate do sýrskeho Kobane

ISTANBUL - Turecká polícia zasiahla slzotvorným plynom proti utečencom a Kurdom, ktorí sa snažili prejsť cez turecké hranice do Sýrie a vrátiť sa do oslobodeného mesta Kobane.

slovakia

left justify in out

Z mesta kurdskí bojovníci len včera vyhnali povstalcov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ), ktoré Kobane okupovali štyri mesiace. Turecko tiež zablokovalo cesty vedúce z krajiny smerom k mestu. Dôvodom je, že oblasť ešte nie je bezpečná a môžu sa v nej nachádzať míny. Skupiny Kurdov z pohraničného mesta Suruc a okolitých dedín sa zhromaždili pri hraniciach, aby prešli na sýrsku stranu a spolu s kurdskými bojovníkmi oslavovali dobytie Kobane. Polícia im však v prekročení hranice zabránila. „Potrvá mesiace, kým bude mesto bezpečné, pretože všetky budovy treba preveriť, či tam nie sú bomby a míny,“ povedal miestny politik Adham Basho.

 

Letný postup islamistov na Kobane spôsobil útek miestneho obyvateľstva, ktoré našlo útočisko najmä v susednom Turecku. Odhaduje sa, že v bojoch o mesto zahynuli stovky ľudí. Kurdským milíciám Pešmerga sa Kobane podarilo dobyť za pomoci náletov Američanmi podporovanej koalície, ktorá v Sýrii útočí proti pozíciám IŠ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies