Tržby opäť klesali v priemysle, vo vybraných trhových službách pokračovali v raste

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 09:18 • 2 min
Tržby opäť klesali v priemysle, vo vybraných trhových službách pokračovali v raste

BRATISLAVA - Februárové tržby rástli v 3 z 5 sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Vybrané trhové služby, ako aj doprava a skladovanie tiež nadviazali na januárové rasty. Naopak, tržby v priemysle a v stavebníctve klesali.

slovakia

left justify in out

Priemysel, ako najväčšie odvetvie ekonomiky, vo februári 2024 zaznamenal medziročné zníženie tržieb v stálych cenách o 2,2 %. V záporných hodnotách zotrval štvrtý mesiac po sebe. Spomedzi 16 priemyselných odvetví bol zaznamenaný pokles tržieb v polovici z nich.

Štatistický úrad SR upozorňuje, že od údajov za január 2024 boli prepočítané všetky hodnoty medzimesačných a medziročných indexov za sledované odvetvia z dôvodu metodických úprav – prechod na nové bázické obdobie (z r. 2015 na r. 2021) a uplatnenie konceptu činnostných jednotiek. Zmena sa dotýka všetkých mesačných ukazovateľov odvetvových štatistík.

Februárové tržby vo vybraných trhových službách medziročne stúpli o 6,7 %, čo znamená, že už druhý mesiac po sebe sa udržali v kladných hodnotách. Aj podniky dopravy a skladovania pokračovali v rovnakom trende rastov a vo februári zaznamenali medziročné zvýšenie tržieb o 3,4 %.

Stavebným podnikom vo februári 2024 sa tržby medziročne znížili o 7,3 %, čím oproti prvému mesiacu v roku zdvojnásobili dynamiku poklesu. Tržby v informačných komunikačných činnostiach medziročne stúpli o 8,6 % a opakovane potvrdili dlhodobú stabilitu svojich rastov.

Vývoj vo februári 2024 v porovnaní s januárom 2024 

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby v druhom mesiaci roka 2024 medzimesačne stúpli v 3 z 5 sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v priemysle o 2,1 %. Vo vybraných trhových službách, ako aj v informačných komunikačných činnostiach tržby rástli zhodne o 0,5 %. Tržby medzimesačne klesli v doprave skladovaní o 0,7 %, v stavebníctve 3,3 %.

 

Vývoj za prvé dva mesiace roku 2024

V súhrne za prvé dva mesiace roku 2024 tržby za vlastné výkony a tovar medziročne najviac vzrástli v informačných a komunikačných činnostiach o 8,5 %. Vo vybraných trhových službách sa zvýšili o 5,8 % a kumulovaný rast tržieb v doprave a skladovaní predstavoval 2,2 %. Naopak, súhrnný medziročný pokles tržieb zaznamenal priemysel o 3,5 %, ako aj stavebníctvo o 5,6 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies