EÚ podporí stavbu ciest Východného partnerstva: Chcú tým vylepšiť hospodársky rast

NETKY.SK • 16 Január 2019, 08:56 • 2 min
EÚ podporí stavbu ciest Východného partnerstva: Chcú tým vylepšiť hospodársky rast

BRUSEL - Európska komisia v utorok oznámila, že v spolupráci so Svetovou bankou pripravila investičný plán pre šesť krajín Východného partnerstva v rámci Transeurópskej dopravnej siete (TEN-T).

slovakia

left justify in out

Cieľom plánu je zvýšiť vzájomnú dopravnú prepojenosť a hospodársky rast v partnerských krajinách.

 

Akčný plán sa zameria na prioritné projekty v Arménsku, Azerbajdžane, Bielorusku, Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine. Podľa odhadov budú tieto projekty vyžadovať investície vo výške takmer 13 miliárd eur. Predpokladajú výstavbu okolo 4800 kilometrov cestnej siete a železničných tratí, šiestich prístavov a 11 logistických centier.

 

img

 

"Zlepšenie dopravných spojení v rámci regiónu Východného partnerstva, ako aj medzi týmto regiónom a Európskou úniou, má potenciál podporiť hospodársky rast a vytvárať nové pracovné príležitosti. Plán slúži tiež na zdôraznenie významu bezpečnosti cestnej premávky, ako aj digitálnych riešení v nových projektoch a na zosúladenie navrhovaných noriem so súčasnými postupmi EÚ," uviedla v správe pre médiá eurokomisárka pre dopravu Violeta Bulcová.

 

Projekty zahrnuté do spoločného investičného plánu programu TEN-T boli identifikované spoločne s krajinami Východného partnerstva a s pomocou medzinárodných finančných inštitúcií.

 

img

 

Prioritné investície zahŕňajú krátkodobé projekty, ktoré sa majú dokončiť do roku 2020 a tiež dlhodobé projekty zamerané na zlepšenie dopravných spojení TEN-T do roku 2030.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies