Tržby naďalej klesali v priemysle, po roku opäť rástli vo vybraných trhových službách

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 10:10 • 2 min
Tržby naďalej klesali v priemysle, po roku opäť rástli vo vybraných trhových službách

Januárové tržby rástli v 3 z 5 sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie v informáciách a komunikácii. Vybrané trhové služby zaznamenali po dvanástich mesiacoch negatívnych hodnôt rast tržieb nad 5 %. Okrem priemyslu pokračoval pokles tržieb aj v stavebníctve.

slovakia

left justify in out

Priemysel, ako najväčšie odvetvie ekonomiky, v januári 2024 zaznamenal medziročné zníženie tržieb v stálych cenách o 4,8 %, v záporných hodnotách zotrval tretí mesiac po sebe. Spomedzi 16 priemyselných odvetví  zaznamenalo pokles tržieb až 10 z nich.

Štatistický úrad SR upozorňuje, že od údajov za január 2024 boli prepočítané všetky hodnoty medzimesačných a medziročných indexov za sledované odvetvia z dôvodu metodických úprav – prechod na nové bázické obdobie (z r. 2015 na r. 2021) a uplatnenie konceptu činnostných jednotiek2). Zmena sa dotýka všetkých mesačných ukazovateľov odvetvových štatistík.

Januárové tržby vo vybraných trhových službách medziročne stúpli o 5,8 %, čo znamená, že sa po roku poklesov dostali v januári 2024 prvýkrát do kladných hodnôt. Aj podniky dopravyskladovania začali nový rok medziročným zvýšením tržieb o 1,1 %, stúpli po dvoch predošlých mesiacoch klesania.

Stavebné podniky v januári nadviazali na štvormesačný trend poklesov a hodnotu svojich tržieb medziročne znížili o 3,7 %.     

Tržby v informačných a komunikačných činnostiach na začiatku roka 2024 medziročne stúpli o 8,3 % a mierne spomalili dynamiku svojich rastov. Ide však o jediné odvetvie, ktoré dlhodobo vykazuje kladné hodnoty tržieb.

Vývoj v januári 2024 v porovnaní s decembrom 2023

Po očistení od sezónnych vplyvov tržby v prvom mesiaci roka medzimesačne stúpli v 4 z 5 sledovaných odvetví ekonomiky, najvýraznejšie stavebníctve o 3,6 %. V informačných a komunikačných činnostiach rástli o 1,2 %, vo vybraných trhových službách o 0,3 % a v doprave a skladovaní o 0,2 %. Tržby medzimesačne klesli len v priemysle, a to o 3,6 %.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Štatistický úrad SR, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies