Konvergencie predstavia Janáčkov príbeh aj cez jedlo, ktoré mal rád

NETKY.SK • 3 Marec 2023, 09:00 • 2 min
Konvergencie predstavia Janáčkov príbeh aj cez jedlo, ktoré mal rád

BRATISLAVA - Tradičným čítaním o hudbe v podaní Roberta Rotha sa vo štvrtok začne v Bratislave jarná edícia festivalu Konvergencie. Počas niekoľkých marcových dní budú znieť v hlavnom meste komorné diela Leoša Janáčka. Organizátori pripravili mimoriadny folkový koncert, sériu komorných večerov v Moyzesovej sieni, výstavu, prednášku, detský koncert i Janáčkove dezerty.

slovakia

left justify in out

Leoš Janáček (1854 - 1928) patrí medzi originálne osobnosti hudby 20. storočia. "Narodil sa a žil predovšetkým na Morave, no nezostal iba stredoeurópskym autorom. Objavil ho celý svet. A pritom vo svojej tvorbe čerpal najmä z prostredia, v ktorom žil a vyrastal," hovorí umelecký riaditeľ festivalu Jozef Lupták. Podľa neho majú mnohé Janáčkove diela autobiografický rozmer. "Predstavíme Janáčkov príbeh prostredníctvom hudby s vynikajúcimi interpretmi, ale aj cez fotografie, listy, či dokonca jedlo, ktoré mal rád," dodal k festivalovému programu.

 

img

 

Organizátori pripomínajú, že Janáčkova cesta k domácemu i medzinárodnému uznaniu bola dlhá. Zásadné úspechy dosiahol až v šiestej dekáde života. "Mohol za to aj jeho svojský hudobný jazyk. Rovnako nevšedný bol skladateľov život. Napriek tomu, že vyrastal v skromných pomeroch, stal sa z neho svetoznámy skladateľ," dodávajú k umelcovi, ktorého manželstvo poznačila predčasná smrť detí i ľúbostné dobrodružstvá. Medzi ne patrila láska k o 30 rokov mladšej Kamile Stösslovej, ktorú ako svoju múzu zvečnil vo viacerých dielach. "Moravský majster zapísal do hudby príbeh svojho života od mladosti až po zrelý vek a umožnil nám tak prežívať ho opätovne spolu s ním," uvádza festival.

 

Počas jeho trvania si návštevníci v átriu Filozofickej fakulty Univerzity Komenského môžu pozrieť výstavu fotografií dokumentujúcich skladateľov život v Brne. A keďže si Janáček potrpel na dobré jedlo, festival tiež ponúka možnosť ochutnať vo viacerých kaviarňach skladateľove obľúbené dezerty pripravené podľa Marie Stejskalovej, domácej, ktorá žila v rodine Janáčkovcov vyše 40 rokov.

 

img

Jej recepty nájdu na festivale v knihe Mářina kuchařka: Recepty - Kronika našeho života. Festival komornej hudby potrvá do 12. marca v Moyzesovej sieni, kníhkupectve Artforum, Českom centre a Galérii Umelka. Sprievodné programy sa konajú v ďalších priestoroch. Celý program je dostupný na www.konvergencie.sk. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona