Je rozhodnuté! Na letnú dovolenku pôjdeme iba s Covid pasom

NETKY.SK • 17 Marec 2021, 17:32 • 2 min
Je rozhodnuté! Na letnú dovolenku pôjdeme iba s Covid pasom

BRUSEL – Európska komisia (EK) predstavila návrh tzv. zeleného pasu alebo covid pasu, ktorý má naštartovať cestovný ruch v Európskej únii v čase pandémie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informoval o tom portál europskenoviny.sk. Ako uviedol eurokomisár Maroš Šefčovič, EÚ nepoľavuje zo svojich plánov a do letnej sezóny chce zaočkovať až 70% európskej populácie. Očkovací Covid pas bude bezplatný v digitálnej aj papierovej forme.

 

Ako bude fungovať Covid pas?

Dodal, že vakcíny by mali do Európy prúdiť podľa dohodnutých kontraktov, pričom v nasledujúcich mesiacoch by si mali členské krajiny prerozdeliť približne 300 miliónov kusov registrovaných vakcín.

 

Do leta by sa tak mohlo vakcináciu podstúpiť 50 percent populácie. Digitálne zelené certifikáty budú platiť vo všetkých členských štátoch EÚ. Podľa EK bude tzv. Covid pas v papierovej, ale aj v digitálnej forme, a to ako QR kód.

 

Súvisiaci článok: Dnes sa dozvieme, ako by mali fungovať „zelené pasy", ktoré nám uľahčia cestovanie počas pandémie

 

Čo bude obsahovať?

Pas by mal obsahovať dátum očkovania, látku či výsledky testovaní, prípadne informáciu o prekonaní ochorenia Covid-19Tí, ktorí odmietajú očkovanie, budú môcť aj naďalej cestovať. Podmienkou však bude negatívny výsledok RT-PCR alebo antigénového testu.

 

Aktuálne však nie je isté, že ich budú akceptovať všetky členské krajiny. Za hranice budú tiež môcť vycestovať aj občania, ktorí prekonali koronavírus od 11. dňa po pozitívnom teste až do 90 dní.

 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda pritvrdila! Počas núdzového stavu nebude možné vycestovať na dovolenku do zahraničia

 

Kto bude spravovať dáta?

EK preferuje, aby tieto očkovacie osvedčenia vydávali nemocnice, testovacie centrá alebo orgány verejného zdravotníctva. “Ide o mimoriadnu domácu úlohu,” uviedol podpredseda EK Šefčovič.

 

Krajiny sa budú musieť zhodnúť aj na tom, ktorá krajina bude dáta spracúvať. Diskutovať o tom bude už budúci týždeň na summite Rady.

 

Prečítajte si tiež: Budeme potrebovať v prípade cestovania po EÚ očkovací preukaz?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies